Din oras

Adevarata poveste a Cetatuii – locul unde istoria se impleteste cu mizeria

Cetatuia este, probabil, una dintre cele mai linistite zone din Cluj-Napoca. Un loc cu o istorie bogata si o panorama superba asupra orasului, unde gunoiul si romantismul merg mana in mana de ani buni. 

Cele 237 de trepte ce duc spre fortificatia construita dupa planurile arhitectului militar Giovanni Morando Visconti intre anii 1715 si 1735 sunt incarcate de mizerii in anul de gratie in care Clujul poarta numele de Capitala Europeana a Tineretului. 

Aici, istoria veche se impleteste cu modernul zilelor noastre, dand nastere unui loc romantic si perfect pentru o escapada din forfota orasului si mai ales pentru o buna informare a modului in care firmele de salubritate din oras reusesc, de ani buni, sa ignore unul dintre cele mai importante obiective turistice din oras. 

Linistea si panorama asupra Clujului, mai ales dupa lasarea intunericului, cand se aprind becurile orasului, ofera clipe de relaxare necesare fiecaruia dintre noi. Mai ales ca, pe timpul noptii, peturile, galetile, cosurile de gunoi  aruncate peste tot sunt ascunse in bezna.

Se spune ca aproape toate cuplurile din Cluj Napoca au fost cel putin o data in plimbare pe Cetatuie. O legenda urbana spune ca cel putin un cuplu din trei a aruncat aici pungi, plasticuri si gunoaie care mai de care. 

Mitul si municipalitatea 

Reprezentantii companiei de salubritate Rosal, cei care ar trebui sa se ocupe de igienizarea zonei, spun ca pe Cetatuie se face curatenie doar „la solicitarea Primariei„. De cealalta parte, Primaria spune ca „se face curatenie, dar doar pe zona ce apartine municipalitatii„.

Unul dintre cei mai mai detinatori de teren de pe Dealul Cetatuii este Unita Turism Holding, care detine mai bine de 8.000 de metri patrati in zona Cetatuii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *