Meseria de bucătar este una căutată și bănoasă, dar prea puțini tineri își doresc o astfel de profesie. Exemplu concret este al unui liceu din Cluj-Napoca, unde există clase profesionale de bucătari, dar în fiecare toamnă abia se găsesc câțiva candidați. Așa că, dascălii și actulii elevi s-au gândit la o metodă mai… trăznită de a le arăta absolvenților de gimnaziu ce înseamnă să fii bucătar. Au organizat un război al brioșelor.
“Am ales brioșe pentru ca invitam si alte clase, a opta, din alte scoli. Briosele sunt dulciuri. Sunt facute ca sa guste fiecare, sa vada ce ar insemna să fei în bucătărie. Este o meserie frumoasa, iar pe piata muncii e o cerere mare de bucatari și ospătari”, sustine maistrul-bucatar Lucia Luca.
Cei 6 tineri care acum se pregătesc să devină bucătari au început încă de dimineață să pregătească brioșele. Au ales o rețetă aromată, de brioșe cu ciocolată și cafea, iar elevilor pe care iși doresc să îi aibă colegi, le-au arătat cum se înfrumusețează aceste prăjiturele celebre.
Pe durata cursurilor, adică 3 ani de zile, elevii din școlile profesionale primesc o bursă din partea statului român. În plus, fac practică în bucătăriile restaurantelor din Cluj și sunt plătiți pentru asta. Iar la absolvirea studiilor au șanse mari să rămână angajați, unde au făcut ucenicia.
“Când am terminat clasa a opta ma tot gandeam unde sa merg. Si mi-am dat seama ca bucataria este cu adevarat o frumusete, pentru un tanar este foarte importanta. Vreau să fiu bun, iar pe viitor să mă dezvolt”, spune unul din cei 6 viitori bucatari, Mircea Lăcătuș.
Pentru că duc lipsă de personal, reprezentanții marilor restaurante din Cluj au decis să investească bani în pregătirea viitorilor bucătari. Numai doritori să fie. Iar părinții elevilor să vadă și beneficiile unei școli profesionale, spun dascălii care se ocupă de formarea viitorilor meseriași.
“Este vorba de mentalitate. Parintii ar trebui sa isi schimbe aceasta mentalitate si sa vada oportunitatile pe care meseriile le ofera. Pe piata muncii se cer specialist, dar nu neaparat ingineri. Ci si bucatari, cofetari, patiseri si chiar agentii economici ne solicita multi elevi care sa poata ocupa aceste posturi”, sustine directorul Liceului Tehnologic Nr. 1, Ana-Maria Pop.
Un bucătar începător poate câștiga în Cluj un salariu de peste 2000 de lei. Iar dacă alege să profeseze în străinătate, aici salariile sar de 3 mii de euro.