In vizor

Activiștii vin cu noi propuneri pentru criteriile de acordare a locuințelor sociale, asta după ce municipalitatea doar a mimat că a înțeles ultima decizie a Curții de Apel Cluj

La data de 11 noiembrie 2019 Curtea de Apel Cluj a decis că două dintre criteriile impuse de Primăria Cluj-Napoca pentru acordarea de locuințe sociale persoanelor defavorizate erau ilegale și discriminatorii. Este vorba despre criteriul privind veniturile din drepturi de asistență socială, precum și criteriul studiilor. Pe scurt, Primăria Cluj-Napoca a considerat că persoanele care au venituri din drepturi de asistență socială nu sunt eligibile să primească o locuință. În schimb, la capitolul studii erau avantajați cei cu studii superioare, care primeau punctaj mai mare, în detrimentul celor fără studii. Și mai pe scurt, criteriile impuse de primărie îi dezavantajau fix pe cei care aveau nevoie mai mare de un acoperiș sigur deasupra capului. Din fericire, grupurile de activiști care luptă pentru drepturile persoanelor marginalizate, pentru săracii Clujului, au început să pună presiune pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. Așa a venit decizia din 11 noiembrie, o mare victorie pentru categoriile defavorizate din municipiu.

Deși până în acest moment atât Tribunalul Cluj, cât și Curtea de Apel Cluj și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au stabilit că unele criterii de evaluare pentru acordarea de locuințe sociale sunt ilegale și discriminatorii, mai e până când Cluj-Napoca să se alinieze unor practici corecte față de cetățenii fără posibilități, marginalizați și discriminați.

Asta pentru că primăria a modificat doar acolo unde arde, nu peste tot unde e nevoie și doar pentru că a fost presată de autorități și activiști. După decizia venită în data de 11 noiembrie 2019, la zece zile de la victoria asociațiilor care se ocupă cu drepturile persoanelor defavorizate, 50 de familii din Pata Rât au acționat în judecată autoritățile clujene, în privința condițiilor de locuire pe care sunt nevoiți să le suporte de mai mulți ani. Acei oameni trăiesc la marginea gunoaielor Clujului din 2010 și de atunci încearcă să înduplece Primăria să găsească pentru ei soluții mai umane de locuit. 

Între timp, pentru că nu a mai avut cale de întoarcere, municipalitatea a venit cu modificări la condițiile de acordare a locuințelor sociale. Doar că nu a făcut decât două modificări, adică fix criteriile la care face referire Curtea de Apel Cluj. Concret, a fost eliminat criteriul studiilor școlare, precum și cel conform căruia persoanele cu venituri doar din drepturi de asistență socială sunt neeligibile pentru acordarea unei locuințe sociale. Cele două modificări au crescut simțitor numărul persoanelor eligibile pentru un astfel de ajutor, oameni care locuiesc în condiții inumane.

Lupta, însă, e departe de a fi câștigată. Recent, activiștii de la Căși Sociale ACUM, au venit cu o nouă serie de propuneri care să vină în ajutorul celor care au mai mare nevoie de o locuință. Principala lor motivare este faptul că oricum numărul de locuințe sociale este unul redus, așa că prioritate la acordarea acestor facilități ar trebui să aibă în primul rând persoanele cu cele mai mici venituri și șansele cele mai mari de incluziune socială. Ca fapt divers, așa să vă imaginați că doar anul trecut peste 350 de persoane au depus cereri pentru o locuință socială. Din acestea, în medie, doar 15 primesc un loc în care să trăiască decent.

Propunerile venite din partea celor de la Căși Sociale ACUM au la bază Hotărârea de Consiliu Local nr. 857/21.11.2019 referitoare la repartiția de locuințe sociale.

Prima problemă abordată a fost aceea a persoanelor cu handicap. Deși municipalitatea a decis să acorde 10 puncte la cererea de locuință socială a familiilor cu un copil care are sub 18 ani, suferă de handicap și care nu este încă încadrat în categoria de handicap permanent, totuși, punctajul nu a crescut în cazul familiilor care au în componență mai multe persoane cu astfel de probleme de sănătate.

„Această schimbare în bine nu a dus la creșterea punctajului în multe cazuri de familii cu adulți cu handicap, dar nici la acordarea celor 10 puncte în cazul fiecărui membru (adult și/sau copil) cu handicap din aceeași familie. Și nu a făcut dreptate celor care, chiar cu handicap fiind, au fost declarați/declarate neeligibili înainte de a li se fi analizat situația gravă de sănătate și condițiile inadecvate de locuire în care ei/ele nu își pot îngriji sănătatea așa cum ar trebui.”

au declarat într-o scrisoare deschisă membrii asociației Căși Sociale ACUM.

Astfel, în ciuda modificărilor criteriilor de acordare a locuințelor sociale, foarte multe persoane marginalizate social care locuiesc în condiții inadecvate, nesigure și/sau în mediu toxic, sau familii care au în componență persoane cu handicap, au rămas cu un punctaj foarte mic. În acest sens, reprezentanții asociației au venit și cu o popunere.

„Considerăm, că dacă ați vrea să susțineți accesul la locuință socială al acestor familii și persoane, ar trebui să le acordați punctaj mai mare în urma contestațiilor lor, făcând uz de capitolul „Caz de forță majoră” definit în criteriile de atribuire de locuințe sociale. Acesta consideră „cazul de forță majoră” ca situație deosebit de gravă care afectează demmnitatea, libertățile și sănătatea persoanelor.

Adică exact acei oameni care au acum un punctaj foarte mic la acordarea de locuințe sociale. Familii care au în componență una sau mai multe persoane cu handicap, precum și rromii de la Pata Rât care din 2010 locuiesc într-un mediu inuman, toxic și insalubru.

Conform Legii nr. 114/1996, ordinea priorității persoanelor care pot beneficia de locuințe sociale este clar stabilită. Pe primul loc se află persoanele vulnerabile și excluse social, precum și cele care au o situație economică precară.

„Chiar dacă stabilirea unor criterii este atribuită administrațiilor publice locale, din conținutul legii rezultă în mod indubitabil că voința legiuitorului a fost acela ca aceste criterii să fie stabilite de așa natură încât să fie determinate cele mai vulnerabile categorii de persoane, predispuse excluziunii sociale.”

Au mai declarat activiștii de la Căși Sociale ACUM

 

Adică acele persoane care se află pe o poziție de inegalitate în raport cu majoritatea cetățenilor, datorită diferențelor identitare față de majoritate și care astfel se confruntă cu un comportament de respingere și marginalizare. Adică cei care chiar au nevoie de o casă și un mediu sănătos în care să trăiască!

Deși Curtea de Apel a făcut referire în decizia sa la doar două criterii din cele adoptate de municipalitate, totuși, membri Căși Sociale ACUM consideră că în spiritul Legii locuinței, dacă vrem să fim corecți până la capăt și să ajutăm cu adevărat oamenii, nu doar să mimăm acordarea de locuințe pentru persoanele defavorizate, atunci majoritatea criterilor ar trebui revizuite.

„Sistemul de atribuire de locuințe sociale din Cluj-Napoca, la capitolul „Condiții de locuit” onorează cu puncte doar vechimea chiriilor private înregistrate la Administrația Finanțelor Publice. Noi spunem că, pe lângă acest punct de vedere, tocmai pentru a respecta spiritul Legii locuinței descris mai sus, la acest capitol trebuiesc punctate toate dimensiunile depravării locative cu care se confruntă grupurile de persoane vulnerabile social predispuse excluziunii sociale.”

Concret, asociația face referire la condițiile inumane de trai, precum lipsa unei toalete/băi în casă, istoric al locuirii într-un mediu nesănătos, locuirea în condiții de nesiguranță sau sub risc de evacuare, locuirea în supraaglomerare, locuirea într-o locuință neconvențională sau improvizată, locuirea într-un spațiu cu igrasie și/sau întunecat, și multe altele.

Conform asociației, pentru aceste persoane care se confruntă cu situații de locuire deosebit de grave, ce le lezează demnitatea umană și libertatea de a trăi, și care le pun în pericol sănătatea și viața, este absolut necesar ca ele să fie incluse la capitolul „Caz de forță majoră”, adică acele cazuri să fie prioritizate. În plus, pe viitor, pentru a fi în spiritul legii, asociația mai propune ca întregul sistem de criterii pentru acordare de locuințe sociale să fie modificat, așa încât să răspundă cu adevărat nevoilor celor care nu beneficiază de condiții decente de trai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *