Din oras

Absolventii de la Litere, sfatuiti sa nu dea meseria de dascal pe un job la call center

La ceremonia de absolvire a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), generatia care isi finalizeaza studiile in acest an a fost sfatuita de catre un cadru didactic “sa nu mergeti la call center, cum fac 70% din colegii vostri, ci sa va faceti profesori, pentru asta ati fost pregatiti”. Invatamantul romanesc nu mai ofera de mult alternative sanatoase, atrag atentia specialistii, iar orientarea spre zone noi nu poate fi decat benefica.  

Ceremonia a avut loc sambata, 26 iulie, la Auditorium Maximum si a reunit mii de persoane, prieteni si membri ai proaspetilor absolventi. Intre traditionalele urari de succes adresate tinerilor emotionati, discursuri nostalgice si multumiri adresate parintilor s-a strecurat si indemnul adresat de catre Alex Goldis, cadru didactic al facultatii, ales drept “seminaristul de suflet” al actualei generatii de absolventi.

“Sfatul meu este ca, dupa absolvire, sa nu mergeti la call center, cum fac 70% din colegii vostri, ci sa va faceti profesori, pentru asta ati fost pregatiti”, a rostit acesta pe scena, de la masa cadrelor didactice.

Sfatul a fost aplaudat mai ales de catre celelalte cadre didactice si de parintii din sala, insa pentru cei carora li s-a adresat nu a fost chiar de bun augur.

“A spus si el asa, ca sa dea bine, insa nu cred ca nu stie cat de greu ajungi profesor acum si ce salarii mici sunt in invatamant. Am primit oferta sa merg la un interviu la unul din operatorii call-center, chiar sper sa fiu selectata acolo pentru ca as avea o gramada de avantaje”, a spus una dintre studente.

Discursul lui Goldis nu reflecta pozitia UBB, dupa cum a precizat Paul Farcas, purtatorul de cuvant al institutiei. 

“Fiecare cadru didactic din universitate are libertate de exprimare si isi poate sfatui studentii. Nu stiu daca vom lua masuri, nu cred ca e cazul, probabil si-a asumat momentul in care a ales sa faca aceste sfaturi publice.Universitatea ofera foarte multe oportunitati de practica. Fiecare facultate are dezvoltat un program de practica profesionala care le permite studentilor sa faca practica in firme. Probabil a incercat sa ii convinga pe studenti sa ramana in sistemul de invatamant”, a declarat oficialul UBB.

Si Corin Braga, decanul Facultatii de Litere a preferat sa isi pastreze neutralitatea in acest context.

“Fiecare cadru didactic e liber sa aiba opinii si pareri. Pozitia respectiva nu este si a facultatii sau decanatului, e una personala. E adevarat ca parca a mai scazut numarul absolventilor care aleg sa ramana profesori in invatamantul preuniversitar, insa o cauza importanta e lipsa posturilor”, a precizat Braga.

Mai transanta, Lucia Cojocaru, lider al Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar la Cluj a identificat trei cauze principale ale scaderii interesului tinerilor pentru meseria de dascal.

“In primul rand avem o problema cu faptul ca nu mai sunt prea multe posturi titularizabile. In urma cu un an erau cateva posturi pentru limbi straine, insa pentru limba romana deloc. Apoi, cele mai multe locuri libere sunt de fiecare data in mediul rural si absolventii nu sunt deloc atrasi sa faca naveta si, nu in ultimul rand, salariul e mic, abia ajunge la 880 de lei la incadrare”, a explicat aceasta.  

La acestea se adauga o intreaga pleiada de greutati cu care au de-a face tinerii profesori. Nu toate primariile le deconteaza drumul spre scoala si foarte putini isi “iau” examenele de titularizare din prima.

Fenomenul duce si la profesori suplinitori putin pregatiti in domeniile pe care ajung sa le predea. Daca la Cluj se mentine un nivel acceptabil in acest context datorita mediului universitar, situatia nu e deloc roz in alte judete.

“Vorbim aici de Salaj, Bistrita Nasaud, sunt cerinte foarte mari de profesori calificati in Maramures sau in zone cum e cea a judetului Bacau”, a punctat aceasta.

In urma presiunii sindicatelor, Guvernul a acceptat marirea salariilor profesorilor debutanti cu 10%.

“Intr-un fel e bine, dar nu e echitabil, pentru ca s-a ajuns ca debutantii sa aiba acelasi venit cu profesori cu 10-12 ani vechime si cu Gradul II obtinut. Ar trebui sa se lucreze la legea salarizarii, sa se creeze un cadru mai incitant, mai atragator, sa isi doreasca tinerii sa intre in sistem. Oricum, meseria de dascal nu mai e asa bine vazuta ca in trecut. Nu se mai vorbeste de har, de daruire, de onoarea de a fi profesor. Dascalii sunt priviti cu compatimire, s-au mai facut si denigrari, asa ca nu mai e o cinste sa fii profesor”, a rezumat Lucia Cojocaru.

In 2013, in invatamantul preuniversitar clujean erau inscrisi 10.998 de profesori, din care 1.063 in mediul urban. 522 dintre acestia au fost incadrati ca suplinitori si 25 necalificati.

Sociologul Vasile Dancu, totodata presedinte al Institutului pentru Evaluare si Strategie (IRES) in cadrul caruia functioneaza si un departament de call center este de parere ca cel care a adresat sfatul in discutie absolventilor de la Litere este indreptatit sa faca asta.

“Eu cred ca avea dreptate profesorul acela. Din pacate, avem mare nevoie de dascali buni. Facultatea de Litere pregateste, intr-adevar, profesori de limbi straine, dar si profesori de limba romana, foarte important pentru natiunea noastra si pentru educatia tinerelor generatii”, a precizat Dancu.

Pe de alta parte, sociologul a admis ca nu toti absolventii isi pot gasi locul in invatamant, iar, pe langa departamentul de la IRES, specializat pe cercetare in domeniul stiintelor sociale exista si unitati care au un alt tip de activitate.

“In ultima vreme au aparut la Cluj si la Timisoara call center-uri cu activitati comerciale pentru companii din afara tarii si au nevoie de buni vorbitori de franceza, engleza, spaniola, germana, italiana si altele. Pentru acestea, intr-adevar, Literele produc oameni foarte buni. Nu e rea nici aceasta meserie. Operator de call center este, in general, o munca de initiere, nu o face nimeni toata viata, ci doar 2-3 ani, dupa care se merge in alta parte. Cei care aleg asta invata cum se face munca in echipa, cea de relatii cu publicul, sunt calitati care le vor folosi foarte mult”, a adaugat Vasile Dancu.

Un alt administrator al unei firme clujene de sondaje care a preferat sa isi pastreze anonimatul a apreciat ca statul roman nu le ofera o alternativa viabila absolventilor de Litere.

“In invatamantul romanesc absolventii de filologie nu au posibilitatea de a primi un salariu de 400-500 de euro pe luna si, in plus, statul nu apreciaza baza educationala. Acestia sunt cu atat mai valorosi cu cat sunt cunoscatori ai unor limbi mai “exotice”, gen araba, poloneza sau suedeza, ceea ce ii poate ajuta sa fie platiti foarte bine. Sa nu excludem, de asemenea, trainingurile de care acestia beneficiaza la call center si atmosfera competitiva in care lucreaza si, in general, deprind calitati care ii ajuta foarte mult in cariera”, a apreciat acesta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *