In vizor

ABAST: Primăriile sunt responsabile de igienizarea cursurilor de apă și a arealului administrat. Între timp, Someșul e plin de gunoaie

Scris de 142

Depozitele ilegale de deșeuri din preajma malurilor Someșului par să fi intrat și în atenția Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), care a transmis un mesaj de atenționare către autoritățile clujene implicate direct. Cu toate acestea, comisiile întrunite până în prezent pentru a rezolva problema deșeurilor de pe Someș și a catastrofei ecologice în care se bălăcește Clujul, au reușit să stabilească niște amenzi, total ineficiente, și să îngroape deșeurile mai adânc în râu.

Debitele și nivelurile cursurilor de apă vor înregistra valori variabile în perioada următoare, în condițiile creșterii temperaturilor și a precipitațiilor abundente. Din această cauză autorităţile locale au fost atenţionate de către ABAST să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri de pe maluri pentru a evita blocarea secţiunilor de scurgere, odată cu topirea zăpezii.

„Atenţionăm autorităţile locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere.

Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează. Facem un apel populaţiei să depoziteze resturile menajere numai în spaţii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenării acestora în cursurile de apă”, arată ABAST.

Între timp, gunoaiele de pe Someș, dar și de pe celelalte râuri din județ, plutesc în voie, după cum Ziar de Cluj a surprins în repetate rânduri imagini care plasează Clujul pe un loc nedorit al ecologiei artificiale practicate la nivel de discurs de către administrația locală și cea județeană. În fapt, situația din teren se aseamănă unei catastrofe ecologice iminente căreia autoritățile nu știu cum să-i facă față. Iar dezinteresul administrativ în privința protecției mediului înconjurător frizează limitele bunului-simț.

CITEȘTE ȘI: Someș, acest Gange al Clujului

După cum notează ABAST, obligaţiile autorităților sunt stabilite de ordonanța privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale: 

„Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure:

c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;

j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;

k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor”.

În perioada următoare, debitele și nivelurile cursurilor de apă din județul Cluj vor înregistra valori variabile, în contextul precipitațiilor prognozate și al creșterii temperaturilor, arată ABAST. 

„Sunt formate poduri de gheață pe cursurile de apă din zonele montane (Someșul Cald, Beliș, Răcătău)”, a transmis ABAST.

ABAST monitorizează cursurile de apă din administrare și colaborează cu instituțiile responsabile, conform fluxului informațional din cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, din cele cinci județe arondate (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj). 

Chiar și așa, Someșul a devenit un lac de acumulare a deșeurilor. Iar comisiile care s-au tot adunat de-a lungul timpului nu au reușit decât să îngroape și mai mult problema, la propriu, în ape tulburi. Astfel, nici amenzile nu au avut efectul scontat, fiind un mecanism ineficient. Dacă vrei să îngropi o problemă, în acest caz: deșeurile, faci o comisie. Iar gunoaiele rămân în Someș. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 22 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 23 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 23 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 24 hours Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE