Din oras

A treia strigare pentru masinile din bani europeni “necesare” pentru integrarea romilor din Pata Rat

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Cluj (ADI-ZMC), presedintele careia este insusi primarul Emil Boc, a demarat pentru a treia oara o licitatie pentru achizitionarea de autoturisme intr-un proiect ce presupune integrarea sociala a romilor din Pata Rat. Masinile urmeaza sa fie folosite de catre echipa de proiect.

Asociatia a lansat pana acum patru licitatii, dintre care doua pentru un microbuz rulat si doua pentru cele trei autoturisme care se vor cumparate si acum. Toate cele patru proceduri au fost anulate.

Acum asociatia a lansat din nou procedura pentru a achizitiona trei autoturisme pentru 163.000 de lei, din care unul 4X4. Toate trebuie sa fie fabricate cel tarziu anul trecut, daca nu chiar in 2015 si sa aiba dotari moderne.

“Toate trei masinile sunt destinate pentru munca de teren la Pata Rat, care se afla la o distanta de opt kilometri de Cluj-Napoca. Acum folosim autoturismele noastre personale, cu contract de comodat, pentru deplasarea pe teren”, spunea Gabriella Tonk, managerul proiectului “Pata-Cluj”.

Este un proiect finantat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 in cadrul Programului “Combaterea Saraciei”, iar bugetul lui este de peste 2 milioane de euro. Are, evident, un nume pompos: „Interventii sociale pentru desegregarea si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile din Zona Metropolitana Cluj, inclusiv a comunitatilor de romi marginalizate”.

“Viziunea noastra este, pe de o parte, sa asistam comunitatile din Pata Rat in dobandirea unei calitati mai bune a vietii si in dobandirea unui control mai bun asupra propriilor vieti, incepand de la conditiile de viata, educatie si ocupare, pana la interactiunile si colaborarile cu autoritatile locale. Pe de alta parte, serviciile publice de masa (educatie, asistenta sociala, ocupare, sanatate) vor fi mai bine pregatite pentru a putea ajunge la cele mai vulnerabile grupuri ale societatii si pentru a oferi servicii sensibile la diferentele culturale”, arata reprezentantii proiectului pe site-ul oficial.

Insa cand comunitatea vizata a ajuns in impas dupa inchiderea rampei, echipa de proiect a transmis un comunicat de presa in care explicau, cu acelasi limbaj de lemn ca “pentru a reduce riscul de accidentari si crearea de tensiuni in comunitati sunt planificate o serie de activitati cultural-educative pentru copii si activitati in comunitati pentru adulti, care sa raspunda nevoilor acestora”.

Proiectul “Pata Cluj” a fost lansat in luna februarie a acestui an si este derulat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Cluj (ADI-ZMC) – a carui presedinte este primarul Emil Boc – in parteneriat cu Asociatia Comunitara a Romilor din Coastei, Asociatia Habitat for Humanity Cluj si Fundatia AltArt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *