In vizor

A descoperit și Sorina Pintea mizeria din Spitalul Județean de Urgență Cluj. Dar, dacă tot l-a decorat Iohannis “purliomerit”, normal că nu amicul politic Șușcă, cunoscut drept "managerul", este vinovat

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, își continuă vizitele de campanie electorală prin spitalele Patriei. Acestea sunt “inopinate”. Iar după “inopineală” apare și verdictul vizitei pe pagina de socializare a ministrului. Sâmbătă seara, la rând a fost Spitalul Județean de Urgență Cluj. Zic să citiți ceea ce scrie domna ministru, apoi să facem analiza pe text, mai ales că la postare a intervenit cu observații deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu.

“Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.

Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.

Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.

Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României.”

Deci, după ani și ani de scris la gazetă, de discuții și de filmulețe făcute de către Emanuel Ungureanu, post-decorarea iohannisiană, se vede și mizeria (doar nițel, de genul: “dar sunt și neajunsuri, tovarăși”): “imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală”.

Despre lipsa de colaborare a CJ Cluj cu Ministerul Sănătății în ceea ce privește utilarea corectă a unității spitalicești aflate în subordine, aștept reacția isteric-neconstructivă și plină de invective și imprecații a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe. Mai interesante sunt intervențiile deputatului USR Emanuel Ungureanu.

“Corect, am filmat aceste realități acum câteva luni, le-am făcut publice încă din 27 decembrie 2018, am propus și măsuri împotriva managerului Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat nicio măsură împotriva managementului defectuos din Spitalul Județean Cluj, nu este târziu să o faceți! Era să uit, între timp a fost premiat de Administrația Prezidențială, cine l-a propus pentru premiu voi afla in curând…”

Știind despre mizeria (nu numai cea fizică, cât și cea morală) din Spitalul Județean de Urgență Cluj, și noi suntem curioși care este expunerea de motive care a stat la baza propunerii de decorare a acestei unități spitalicești, cine a scris-o și ce recomandări a avut. Și, mai ales, de ce managerul Șușcă este ținut pe brațe.

Dar are și doamna Pintea dreptatea sa când atrage atenția asupra faptului că CJ Cluj ar putea fi mai generos cu unitatea spitalizească din subordine. Să nu uităm că, nici nu s-au răcit rămășițele fumegânde ale Catedralei Notre Dame din Paris și empaticii noștri aleși locali au sărit cu donația de 100 de mii de lei să ia fața internetului. Că de 100 de mii de lei se mai putea da o curățenie generală prin Spitalul Județean de Urgență Cluj, sau cumpăra un angiograf, o sculă de salvat viețile clujenilor, e altă poveste.

În rest, vă lăsăm să vă delectați cu niște comentarii la subect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *