Şi în Parlamentul care se formează ca urmare a exprimării votului din 11 decembrie românii au trimis 50 de indivizi cu grave probleme cu legea. Acest lucru, ca urmare a lipsei de respect a partidelor care şi-au creat listele, a lipsei de discernământ a celor care votează şi a lipsei de coloana vertebrală a membrilor de partid care au acceptat să li se impună de către şefi astfel de persoane pe listă.
Cele mai multe “rebuturi” vin pe listele PSD (peste 30), urmat în top de PNL, ALDE, PMP, UDMR şi minorităţi.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea este cel mai vizibil condamnat care face parte din noul Parlament – şi cel care are împotrivă legea, atât la nominalizarea în funcţia de prim-ministru, cât şi în ceea ce priveşte validarea noului mandat de parlamentar, având în vedere faptul că fapta pentru care a fost condamnat cu suspendare priveşte frauda cu voturi. Însă nu este singurul condamnat definitiv la pedepse cu suspendare care se află în noul Parlament: avocatul Remus Borza a devenit deputat ALDE, la fel şi deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Pe lista de la Cluj avem două situaţii speciale: Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE şi Marius Nicoară, senator PNL.
Cătăniciu a fost acuzată de conflict de interese de ANI, pentru că pe vremea când era consilier local la Cluj, ar fi acordat asistenţă juridică unei firme care se judecă cu municipalitatea, pentru care ar fi încasat 8.000 de lei. Raportul ANI a rămas definitiv prin decizia instanţei supreme, în 2015. Cătăniciu a obţinut însă o contestaţie în anulare la instanţa supremă, care încă se judecă. Acesta fiind şi motivul pentru care Biroul Electoral Judeţean a acceptat-o pe listă.
„Doamna Cătăniciu şi-a depus candidatura. Acesta trebuia verificată de Biroul Electoral Judeţean. În BEJ deciziile se iau cu majoritate. Cadidatura dânsei a fost supusă votului BEJ şi acesta, cu majoritate, a hotărât că întruneşte condiţiile pentru a candida. Urmează că la validarea mandatului în Parlament să se pună în discuţie această chestiune, valabiliatea mandatului dânsei, respectiv interdicţia de a exercita funcţia de deputat”, a declarat Monica Trofin, preşedintele BEC.
Steluţa Cătăniciu şi-a luat în foarte mare grabă, de la ora 8, mandatul, apoi a dispărut în ceaţa dimineţii, probabil pentru a nu da nas în nas cu jurnaliştii incomozi din Cluj, preferându-i, mai nou, pe cei de la televiziunile centrale.
Marius Nicoară este trimis în judecată de Parchetul General, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Nicoară este acuzat că în noiembrie 2014 a produs un accident de circulaţie în Cluj, având o alcoolemie în sânge de 1,65 la mie.
Deşi problema sa, cel puţin morală, se cunoştea, conducerea PNL Cluj a preferat să o ignore.
Vasile Ilea, Horia Nasra şi Marius Nicoară au întârziat, nu ştim dacă din cauza traficului din municipiu sau în semn de protest. (Poate Horia Nasra şi-a mai căutat CV-ul profesional şi încă nu l-a găsit).
Emanuel Ungureanu, Mihai Goţiu şi Adrian Dohotaru nu au fost prezenţi pentru a-şi ridica mandatele, deşi se pare că măcar o parte din parlamentarii USR-işti ar fi fost în Cluj la momentul festivităţii.