Pentru a fi important cine votează, nu cine numără, ca până acum, numărarea voturilor la alegeri va fi supeavegheată video ca bacalaureat.
Vorbim despre un proiect de hotărâre de guvern publicat marți de către cei de la Ministerul Afacerilor Interne, prin care urmează să se modifice legislația privind organizarea alegerilor, astfel ca toate activitățile din secțiile de votare de după închiderea urnelor să fie filmate – sarcina realizării înregistrărilor revinind operatorului de calculator din fiecare secție de votare. Potrivit proiectului, terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
„Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările si completările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Afacerilor Interne.
Proiectul de act normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenți în fiecare secție de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziție fixă, de la o distanță medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permita accesul altor persoane la înregistrare. Dispozițiile se aplică și pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondență. Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial. De asemenea, în cazul în care există dubii în privința organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicații Speciale va putea pune la dispoziția organismelor electorale, pentru soluționarea unei contestații, copii ale înregistrării, potrivit proiectului.
O altă noutate este că Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca până acum, ci și „plicurile din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și confecționarea ștampilelor cu mentiunea „Votat””. Procedurile respective vizează introducerea ștampilelor într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.
Deci, s-ar putea să avem surprize ca și la bacalaureat și anumite partide să nu mai aibă promovabilitatea cu care se lăudau în anii în care își numărau voturile fără să fie supravegheați.