Rautacisme

Să resuscităm Kiat. Pe banii clujenilor, după buget, firește

După ce pe la începutul lunii august aflam că CJ Cluj a demarat procedura de accesare a unui credit bancar în valoare de 50 milioane de euro pentru reabilitarea a circa 500 kilometri de drumuri, lucrări estimate să înceapă în prima parte a anului viitor, zilele acestea aflăm că încă din această toamnă 20 de drumuri vor intra în lucrări de reparații și modernizare.

”Ne propunem ca până la venirea sezonului rece să reparăm și modernizăm cât mai multe sectoare de drumuri județene, astfel încât cetățenii județului să poată utiliza aceste artere în condiții normale, de siguranță”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Păunel Tişe.

Noi, la Ziar de Cluj, suntem niște căutători de nod în papură. Așa că am căutat nodul din păpurișul creditului de 50 de milioane de euro pentru drumuri și am comparat lista de drumuri cu care se laudă Alin Păunel Tișe că le repară și modernizează, cu cea din acordul cadru semnat cu turcii de la Kiat în luna august 2011 de către (da, ați ghicit) Alin Păunel Tișe, pe atunci tot președinte al forului județean, acord pus în discuție pentru reziliere, în 2012, de către Horea Uioreanu, odată cu câștigarea alegerilor.

“Refuzul tacit al asocierii conduse de societatea Kiat Group Construct de a pune în executare acordul-cadru şi contractele subsecvente încheiate în vederea modernizării şi reabilitării drumurilor judeţene din judeţ ne pune practic în situaţia de a nu avea de ales. Neavând cum să acceptăm, cu respectarea legii, o altă soluţie decât cea licitată, pe deplin acceptată şi necontestată de această asociere, suntem nevoiţi să începem demersurile legale în vederea rezilierii contractului”, susținea, în 2012, Horia Uioreanu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Ei bine, 90% dintre drumurile din listă coincid cu cele din defunctul acord-cadru. Întâmplare, sau nu, se pare că Alin Păunel Tișe a găsit 45 de milioane de de euro pentru resuscitarea firmei de casă a fostului PDL, Kiat. “După buget”, firește. De altfel, Alin Păunel Tișe a informat cu ocazia anunțării împovărării cu încă un împrumut a bugetului județului, că există perspective de soluţionare a diferendului existent cu societatea KIAT, fie în sensul continuării acestor contracte fie al rezilierii lor. Cică, în momentul de faţă, oferta tehnică a KIAT pentru cele patru drumuri pe care lucrările sunt suspendate este în analiză la direcţia de resort a Consiliului Judeţean. În ceea ce priveşte problema actualizării costurilor, cerută de către KIAT, Consiliul Judeţean a comunicat că aceasta poate avea loc strict în condiţiile legii, a mai afirmat Alin Păunel Tișe. Că tot veni vorba de “strict în condițiile legii”, apropos de toți banii luați pentru proiectele din anii 2010-2012 și dați către Kiat pentru lucrări nerealizate, realizate prost și în bătaie de joc; apropos de banii cu procesele privind rezilierea contractelor dovedte păguboase, ce s-a întâmplat, ce se întâmplă? Banii aceia se mai recuperează, vinovații de cheltuirea de-mboulea a banului public vor fi găsiți, vor fi trași la răspundere, vor plăti? Nu prea credem că acest lucru se va întâmpla în Republica Autonomă Cluj.

În rest, poate se găseau niște bănuți și pentru Cluj Arena? Măcar din buzunarele celor care au creat prejudiciul dând dispoziție să se creeze o societate inutilă pentru economia județului, dar extrem de utilă pentru buzunarele sinecuriștilor din fostul PDL. Căci țeapa cu Cluj Arena, o țeapă demnă de ultimul buticar, se dă în numele schemelor de funcții și salarizare mult mai generoase pentru o “societate pe acțiuni”, decât pentru o Regie sau Direcție din cadrul CJ Cluj. De la o simplă lăcomie s-a ajuns la câteva milioane de euro datorie. Poate auzim și formulări ca „evaziune fiscală” cu privire la această oneroasă afacere? Dar asta cu ocazia altei căutări de nod în papură…

(Foto: Stiri de Cluj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *