Cum v-am mai zis, la Cluj cu toții sunt liberali. Cât de liberali, se va afla cu ocazia întocmirii listelor pentru alegerile parlamentare. După cum știm, Vasile Blaga exclude paritatea pe listă. De aici trebuie pornit când ne apucăm să discutăm cum fostul PDL va renaște ca noul PNL din cenușa vechiului PNL, ai căror mari și unici liberali se vor regăsi care pe listele ALDE, care pe cele ale PSD sau PMP, care (cei mai slăbănogi), marginalizați pe listele Noului și Mărețului PNL. Cel puțin, așa se văd lucrurile de la Cluj.
Dar să începem cu finalul lunii iunie, momentul în care co-președintele PNL Cluj a definitivat vânzarea propriei filiale către vechiul PDL Cluj
Într-o scrisoare publică plină de bla-bla-uri politicianiste (că mulțumește, că a fost frumos – normal că a fost frumos să iei bani și să joci golf timp de 15 ani pe banii contribuabililor), senatorul liberal de Cluj, Marius Nicoară, și-a anunțat demisia de la co-președinția PNL Cluj. Din punctul meu de vedere, oricum era zburat în toamnă, așa că și-a jucat cartea vânzării propriilor oameni din filiala Cluj, așa cum știe el mai bine, trăgând turta pe spuza lui. Pentru a-și vedea la iarnă sacul de senator urcat pe lista PNL Cluj de la parlamentare, senatorul liberal Marius Nicoară și-a definitivat procesul de de vânzare-primire a filialei PNL Cluj către filiala PDL Cluj. Așa că, Marius Nicoară va rămâne în mentalul colectiv drept senatorul care viziona pornoșaguri în Parlament când se discuta despre pensii și cel care, cu 1,4 la mie alcool în sânge, și-a băgat mașina în cea a unui taximetrist – iar din iunie, vânzătorul liberalismului clujean. În rest putem discuta despre prodigioasa sa carieră – cică în slujba clujenilor, cât dorim. Dar nu prea știm în ce termeni.
Din scrisorica de demisie am aflat că a „câştigat de trei ori, sub sigla PNL, Preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, iar acum Partidul Naţional Liberal a câştigat în premieră poziţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.” A câștigat ca Pristanda – dar să-l ajutăm noi să-și numere victoriile obținute prin trădare și minciună: o dată cu Alianța D.A. – împreună cu cei din PD Cluj – pe care i-a trădat de două ori, predându-se lui Ioan Rus între turul I și II de la „locale” și între turul I și II de la „prezidențiale” – de au trebuit să vină Mona Muscă și Teodor Stolojan, împreună cu Traian Băsescu la Cluj și să-l aducă pe calea cea bună; a doua oară în 2012 cu Uioreanu, care apoi a declarat public că și pe el l-a trădat acest Nicoară (care atunci a pierdut în fața lui Emil Boc pe care-l vâna cu afișe în care acesta apărea lângă Sorin Apostu în cătușe); a treia oară acum, când victoria de la Cluj este pe linie a ex-PDL Cluj. Când cei care se scuipau literalmente în gură, s-au pupat pe botic să poată mânca ciolănelul bugetelor locale împreună. Și să continue, la ciolan, la fel de împreună.
Dar vom vedea noi cât de „împreună”
Că doar ce am aflat din gura co-președintelui Vasile, nu Bleaga, cum vor fi alcătuite listele de la șparlamentarele din iarnă: ”Nu de pe poziţiile astea plecăm (ale parității pe listele de parlamentari – n.n.) pentru că toţi suntem liberali” – a explicat Vasile Blaga, întrebat dacă partidul are în vedere asigurarea unei parităţi ca reprezentare pentru foşti liberali şi foştii democraţi-liberali pe listele noului PNL la alegrile parlamentare. Întrebat ce și cum pe această temă, eurodeputatul Daniel Buda, rămas singur la șefia PNL Cluj, a declarat că în mod cert și-a însușit directivele partidului, doar că își permite să le nuanțeze nițel, în sensul că: „Personal exclud orice formă de paritate, este total neproductiv să discutăm la un an şi ceva de la fuziune de paritate. E vorba de un singur partid, care are tot interesul să aibă cele mai bune nume care să fie reprezentative pentru judeţ şi capabile să participe la un act legislativ eficient”.
Ca un ecou, s-a auzit de undeva de pe terenul de golf și vocea senatorului Marius Nicoară, care, n-o să ghiciți niciodată, a declarat cu fermitate că este de acord cu ante-vorbitorul, dar speră, cu aceeași fermitate, ca pe lista de candidaţi să se regăsească mai mulţi reprezentanţi ai vechiului partid liberal), că tot nu este de acord cu paritatea, dar măcar să vadă ăia pe care i-a abandonat cu ochii în soare că se zbate să nu fie numai el pe listă): „Există o înţelegere în partid, potrivit căreia, la nivelul judeţului Cluj, aşa cum s-a făcut şi la nivelul listelor de consiliu local, se va ţine cont de ponderea deţinută înainte de alegeri. La consiliul local au fost mai mulţi reprezentanţi ai vechiului PDL pentru că aveau mai mulţi consilieri, la parlament, probabil că vor fi mai mulţi reprezentanţi ai PNL pentru că am avut mai mulţi parlamentari, dar diferenţa nu este semnificativă”, a declarat Nicoară.
În rest, nu mai avem nimic de adăugat la ceea ce am afirmat mai sus când am scris că Marius Nicoară a definitivat vânzarea PNL Cluj către PDL Cluj. Era cu ocazia auto-lăsării la vatră.
Dar dacă din iarnă PMP devine noul partid balama, o să accepte UDMR o fuziune prin absorbție?
După fuziunea prin absorbție dintre PMP și UNPR, realizată într-un secret atât de desăvârșit încât două săptămâni cât au durat negocierile nu s-a scurs pe surse nici un suspin în mass media, a devenit asurzitor urletul criticilor venit din partea celor care s-au absorbit și fuzionat până acum în toate combinațiile politice posibile (de zici că erau Lupul și Scufița Roșie pe cărarea din pădure). De ce oare? Păi ia să facem noi puțină matematică politică să vedem ce ne dă din adunarea PMP cu UNPR (anunțată ca fiind extrem de “câh” încă din 2014 de către fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc, trecut cu arme și bagaje la Alina Gorghiu).
Primul lucru pozitiv al acestei “adunări” este minusul din dreptul alianței PSD+ALDE, care pierde majoritatea în Șparlament. Așa că numai de acum în colo vom putea avea la vedere blatul dintre PSD+ALDE și așa-zisul PNL, pe care-i vom denumi USL2.0. Adică ceea ce sunt încă de când mimează că unii ar fi în “opoziție” și ceilalți la “putere” – dar în opoziție față de Guvernul Cioloș, care-i “guvernul lui Iohannis”, care-i adjudecat ca victorie de așa-zisul PNL șamd. Avem un întreg încârlândâc politic, în care toți sunt nevinovați de toate pozițiile adoptate unii față de ceilalți.
Și este de tot râsul cum PMP, cu un scor național de 4,27% la alegerile pentru Consiliile județene, a constituit 9 majorităţi în acestea, la egalitate cu PNL care a avut un scor național de 31,93%. PMP a reuşit să constituie majorități alături de PSD în CJ Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş. Alături de PNL (ca să vedeți cât de curați și morali, cu usturoiul nemâncat sunt cu toții), PMP a făcut majorități în Alba, Arad şi Ilfov. Liberalii, prin ei înșiși, au reușit să creeze 3 majorități la Consiliile județene și încă 6, în alianță cu UDMR, PMP şi FDGR.
Încep să cred că PMP poate deveni la iarnă noul partid balama. Mai știi, poate absoarbe prin fuziune și UDMR…?
Chiar că iarna nu-i ca vara
Iar Băsescu face și el ce știe mai bine: Divide et impera. Doar ce i-a ridicat mingea la fileu lui Boc. Cică, “Nu veți găsi altul (premier) ca el”. În viziunea lui Traian Băsescu (care i-ar da cu tehnocratița-n cap lui Cioloș), tehnocraţii nu au reuşit să facă pentru dezvoltarea ţării mai multe decât au făcut „nevolnicii” Tăriceanu şi Ponta, iar premierului Cioloş „îi duduie economia în cap în an electoral”. Așa că ţara nu va mai găsi un alt Emil Boc dispus să „se sacrifice” ca să scoată cetăţenii din necaz.
Între timp, nici n-au început „parlamentarele” și UDMR se cere să fie balamaua dintre PNL și PSD. Pe final de august, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că UDMR îşi va stabili politica de alianţe după alegerile parlamentare și că nu exclude un Guvern de coaliţie PSD-PNL: „Noi am spus că înainte de alegeri nu facem coaliţii, nu facem alianţe, nu facem înţelegeri. Aşa am procedat aproape tot timpul şi eu cred că aşa este şi corect. După alegeri vom vedea cine va avea majoritate, cine va primi mai multe mandate şi în ce condiţii se poate stabili sau nu se poate stabili o alianţă. Eu cred că în acest moment şi varianta unui Guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale, indiferent ce spun unii şi ce spun alţii”.
În ceea ce privește condiţiile în care UDMR ar susține, după alegeri, un Guvern condus tot de Dacian Cioloş, Kelemen o scaldă cu “voința electoratului” și “majoritățile care se vor forma”. Ar face orice “balamaua” UDMR pentru a nu scârțâi nici o alianță? Ar face.