Uncategorized

Bailey, Bes si Dersou, terapeutii patrupezi

Doi tineri clujeni au pus bazele unei asociatii mai putin obisnuite – DogAsist – ai caror membri sunt Bailey, Bes si Dersou. Doi labradori si un beagle care au atestat de psiholog! Cainii joaca rol de mediator in sedintele de terapie, ajutand beneficiarii cu diverse probleme sa isi depaseasca temerile lor. Cainii participa si la un program experimental dedidacat persoanelor dependente de alcool.

Bailey, Bes si Dersou nu sunt caini obisnuiti. Au fost dresati special pentru a ajuta persoanele cu diferite probleme comportamentale. Fie ca ii ajuta pe cei cu diferite adictii sa vorbeasca deschis despre problemele lor, fie sunt alaturi de persoanele care sufera de anumite deficiente, cei trei patrupezi isi lasa intotdeauna o amprenta pozitiva asupra persoanelor cu care intra in contact.

Dersou a fost adoaptat de clujeanul George  Mosoia la varsta de trei ani. Acum a implinit sapte si are un urmas la fel de frumos si echilibrat, Bes. „L-am botezat dupa o zeitate egipteana, in aceasta mitologie Bes era protectorul familiei”, spune George.

Tanarul a pus bazele Asociatiei DogASist, impreuna cu dresoarea Iulia Lazar, cea care administreaza la Cluj si o pensiune de animale, Pet Joy.

Astfel, Bailey, un beagle de patru ani, s-a alaturat echipei de terapeuti.

In urma cu doua luni, cei doi stapani de animale au sustinut examenele de atestare a cainilor ca fiind potriviti pentru a participa la sedinte de terapie.

„Cainii au trecut prin trei randuri de probe, in total au fost supusi la 19 stimuli. Prima conditie este ca acesti caini sa initieze contactul cu omul. Au fost supusi multor stimuli puternici, de la zgomot la miros, tocmai pentru a le fi testat nivelul de agresivitate. Intr-o sedinta de terapie se poate intampla orice, asa ca ei trebuie sa fie foarte echilibrati”, spun cei doi tineri.

Pana acum, DogASist a participat la mai multe sedinte de terapie. Spre exemplu, Bailey, Bes si Dersou sunt actorii unui program experimental, derulat de Universitatea Babes-Bolyai pentru Alcoolicii Anonimi. George povesteste cum majoritatea beneficiarilor, in prezenta cainilor, incep sa isi povesteasca problemele in sedintele de terapie.

„Cainele este o punte intre terapeut si cel care are nevoie de ajutor. El iti ofera neconditionat dragoste si incredere, astfel ca ajunge sa ii motiveze pe cei cu diferite probleme sa vorbeasca deschis despre ele”, arata George  Mosoia.

Jocuri „in oglinda” pentru tinerii cu deficiente de vedere

La Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, DogAsist a inceput sa lucreze pe diferite grupuri de beneficiari. „Aici problemele tinerilor sunt multiple si am lucrat mai mult pe segmentul de terapie asistata. Am initiat, spre exemplu, jocul „in oglinda”, in care ii punem pe catei sa faca anumite lucruri, iar copiii le luau exemplul. De aceea i-am invatat pe caini sa stranga jucariile dintr-o incapere intr-un cos. La comanda „fa curatenie” in cateva minute jucariile sunt adunate”, povesteste dresoarea Iulia Lazar.

Echipa celor doi tineri a fost intregita de doi psihologi, cu ajutorul carora gasesc noi metode de a-i ajuta pe cei care ajung la o sedinta de terapie. In acest fel, acestia au gasit inclusiv metode de a-i ajuta pe tinerii cu ADHD.

„Ne adaptam in functie de situatie. In acest caz, ii punem pe tineri sa hraneasca animalele. Trebuie sa aseze hrana intr-un perimetru bine delimitat iar apoi sa astepte pana dam noi comanda. Pentru cei care sufera de aceasta deficienta este o adevarata provocare”, mai spune George Mosoia.

Nu orice caine reuseste sa ajunga la asemenea performante, cum s-a intamplat in cazul lui Bailey, Bes si Dersou. Doar 40% dintre patrupedele dresate si pregatite de terapie complementara isi obtin si atestatul. Pentru acesta, e nevoie de mult dresaj, dar in primul rand ca acesti caini sa fie echilibrati si sa dea dovada de multa dragoste. Nu in ultimul rand, trebuie ca patrupezii sa transmita o energie pozitiva. Atestarea obtinuta in urma cu doua luni, la Satu Mare, acolo unde functioneaza Asociatia „Dog for Live” le- a adus celor trei caini si stapanilor bucuria de a-i putea ajuta pe cei la nevoie.

Pentru ceea ce au reusit sa faca, le spunem Jos palaria!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *