Sanatate

Parintii copiilor bolnavi de celiachie se instruiesc singuri

Intoleranta la gluten apare la tot mai multi copii, unii fiind diagnosticati la varste fragede, in timp ce altii se chinuie multa vreme, pana ajung la un medic care isi da seama de problema.

Celiachia este o boala, insa nu trece cu medicamente. Presupune un regim foarte strict si autocontrol, deoarece o cantitate foarte mica de gluten poate sa aiba urmari grave. Insa parintii copiilor cu intoleranta la gluten se lupta cu morile de vant in cautarea unui sprijin real in lupta cu aceasta boala.

„Mie, cel putin, nu mi s-a explicat in ce consta dieta fara gluten. Am fost nevoita sa studiez singura, sa ma informez ce alimente poate consuma fetita mea, diagnosticata la 13 luni”, precizeaza Camelia Coroianu, mama unei fetite bolnave, care a consultat mai multi medici din mai multe spitale din Cluj-Napoca.

Tanara a realizat ca mai sunt extrem de multe persoane in aceeasi situatie si a luat legatura cu unul dintrei cei mai renumiti medici in domeniu, dr Lidia Cremer – cercetator la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. 

Astfel, in timp, relatiile s-au strans si s-a gandit sa organizeze un seminar pentru parintii copiilor care sufera de celiachie. 

Seminarul „Alimentatia sanatoasa fara gluten” se va desfasura sambata, 25.06.2016, intre orele 11 si 14,la Hiperclinica Medlife Cluj si va fi sustinut de medicul venit din capitala.

     Tematica  seminarului este:
– Ce este glutenul, unde se găsește și în ce împrejurări poate fi dăunator?
– Intoleranță, sensibilitate sau alergie?
– Alimente interzise, permise și riscante în dieta fără gluten;
– Putem evita contaminările trăind într-o lume plină de gluten?
– Conduita alimentară de abordat în afara casei;
– Se poate slăbi cu alimentația fără gluten?
– Nutriția corectă pentru o viață sănătoasă fără gluten;
– Beneficiile acestui tip de alimentație pentru organism.
       
Copiii, (nu si adultii) cu celiachie sunt incadrati in diferite grade de handicap, in functie de anumite criterii. Unii parinti nu stiu, iar altii nu vor sa-si incadreze copiii in randul persoanelor cu dizablitati.

„E datoria noastra, ca parinti, sa cerem si sa aparam drepturile copiilor nostri. Daca copilul e cu grad de handicap accentuat nu inseamna ca el nu poate face sport de performanta – vezi mari sportivi cu celiachie”, puncteaza mama care a avut initiativa organizarii acestui seminar.

Printre „avantajele” incadrarii copilului in grad de handicap, femeia enumara: scutirea de la plata impozitului pe locuinta si pe autovehicul a parintilor sau intretinatorului legal al copilului cu handicap accentuat sau grav, intrarea libera la opera, teatru, patinoar, alocatie dubla, bursa medicala elevilor. Dar nu multi parinti de celiaci se intereseaza sau ajung in posesia informatiilor.

„Scopul nostru secundar, dupa ce ne vom constitui ca si asociatie, pe langa suport, informare si educare a parintilor de copii cu celiachie va fi sensibilizarea cadrele medicale si a celor de la Protectia Copilului in ce priveste sustinerea celiacilor”, precizeaza Camelia Coroianu.

Daca doriti sa participati la eveniment, o puteti contacta pe organizatoare, Camelia Coroianu, la nr de telefon 0747 121796.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *