Dincolo de a fi un punct de atractie turistica, Clujul este si un oras al cazurilor sociale, al oamenilor care isi gasesc locuinte in parcuri, gara, langa Posta sau la colt de bloc. Al oamenilor care ar vrea sa faca mai mult, dar sanatatea sau contextul in care au crescut, nu le permite. In ultimele zile, Robert Lukaci a devenit unul dintre proiectele orasului, un oras care a inceput sa-l ajute cu toate fortele pentru ca acest om harnic sa primeasca un carucior nou, mai modern, cu ajutorul caruia sa-si usureze munca. In ideea in care zeci de oameni au scris, au donat, s-au implicat cat le-au permis fortele, Ziar de Cluj se intreaba unde sunt cluburile Rotary ale orasului cand vine vorba despre astfel de cazuri? Cu toate ca institutiile sunt private si alegerea le apartine in ceea ce priveste actiunile caritabile pe care le desfasoara, site-urile lor nu au mai fost updatate, in unele cazuri si de 4 ani.
Proiectele pe care le desfasoara cluburile Rotary din Cluj sunt orientate de cele mai multe ori inspre educatie, inspre oferire de burse sau donare de aparatura pentru diverse laboratoare, ceea ce este minunat! Dar lipseste coborarea efectiva in strada, orientarea inspre cei ce dorm in frig si cu stomacul gol, care traiesc cu patru lei pe zi si reusesc sa hraneasca si un caine, cei care stau cu cortul pe cetatuie sau se acopera cu o patura in gara. Cum se aplica aici idealul ,,de a servi” al cluburilor Rotary din oras? Majoritatea nu ,,servesc” acolo unde e cu adevarat rau. Unde e frig, foame si singuratate.
Unul dintre cele mai recente cluburi marca Rotary este Rotary Visio care functioneaza din 2011 si se proclama prin descrierea de pe site ca fiind ,,cel mai tanar si mai activ”. Din categoria proiectelor caritabile pe care le sustine, acestea intra, mai degraba, in zona binefacerilor de salon.
„Musique a la carte” (eveniment muzical caritabil)
Placa de bronz comemorativa dedicata Memorandumului pentru drepturile romanilor din Transilvania 1892
„4×4” (program de sutinere a tinerilor creatori)
Music Camp (program educational pentru categorii defavorizate)
A sustinut debutul cunoscutei cantarete de jazz Elena Mandru
Din 2015 clubul nostru acorda premiul ClujShorts Trophy la Festivalul International de Film Scurt ClujShorts
Acorda Premiul Special „Rotary Visio” pentru Festivalul International de Muzica MOZART, Cluj-Napoca”, arata ei.
Astfel, Musique a la carte, e si ultimul eveniment caritabil care figureaza pe site-ul lor, eveniment care a avut loc deja de mai bine de doua luni , in noiembrie la Golden Tulip Ana Dome. Fondurile obtinute urmau sa fie donate fundatiei Noi Orizonturi, pentru proiectul IMPACT, campania de a-i determina pe elevii din cadrul cluburilor impact sa demareze proiecte de serviciu in folosul comunitatii in perioada Scolii Altfel.
Comparativ cu SAMVS Rotary Club, cei de la Rotary Visio mai intra inca in categoria de actualitate. Astfel ca sub motto-ul ,,A servi mai presus de sine insusi”, SAMVS Rotary prezinta pe site-ul lor ultimele evenimente caritabile, care sunt vechi de 4 ani. Cu toate ca intalnirile au loc in fiecare luni de la ora 20 la Hotel Opera Plaza, in mediul online implicarea si impactul lor asupra comunitatii clujene pare sa fi incetat demult. Ultimul proiect major este Inaugurarea Parcului de Jocuri Traditionale – Hoia, din 1 iunie. In cadrul acestuia copiii mai multor scoli clujene s-au intalnit pentru a cunoaste mai bine obiectele din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Rotary Club Cluj-Napoca Cetatuie e descris pe site-ul lor ca fiind cel mai tanar club, dupa cum se declara si Rotary Visio. RC Cetatuie a fost chartat in data de 16 noiembrie 2007, iar descrierea lor vorbeste despre activitatea a patru ani de proiecte, pe cand ei inca isi desfasoara intalnirile saptamanal la restaurantul Ramada. Ultimul proiect care figureaza pe site-ul lor e cel dedicat Scolii din Chilia Veche, organizat in 2014, proiect in cadrul caruia s-au donat 28 de echipamente pentru un laborator de informatica.
Rotaract Cluj-Napoca a fost infiintat in 1995 de catre 22 de membrii fondatori si functioneaza sub patronajul Clubului Rotary Cluj-Napoca. Din punctul de vedere al implicarii sociale, site-ul lor prezinta o arhiva a anului 2014-2015, perioada in care ei au inregistrat doar trei proiecte de binefacere, dintre care ultimul e din decembrie 2014 si se numeste ”O cana de poveste”.
„Cu ocazia sarbatorilor de iarna, am vandut cani cu ceai cald si vin fiert, banii obtinuti fiind folositi pentru achizitionarea unui echipament sportiv si a unui laptop pentru 2 elevi performanti in domeniile sport si informatica, care au o stare materiala precara. Ne propunem sa realizam acest proiect si cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an!”, descriu acestia.
Intr-o situatie similara figureaza in mediul online si Rotary Club Cluj-Napoca, cu sediul pe strada Emmanuel de Martonne, numarul 1. Cu toate ca intalnirile lor au loc saptamanal, la Clubul Casei Universitarilor, de la ora 19, site-ul este incomplet din punctul de vedere al proiectelor umanitare desfasurate. Astfel, implicarea lor are vizibilitate din 1994 pana in 2012, proiectele interne si internationale nefiind updatate ulterior. In perioada 2011-2012 sunt ultimele reactualizari care ilustreaza, intr-adevar, o serie de acte caritabile de la donatii de carti si cadouri pentru elevii scolii din Valea Ierii, sustinere financiara pentru eleva Madalina Alina Sinziana sau acordarea de burse pentru 3 studente si donatie de aparatura medicala pentru Clinica Medicala I. Cu toate acestea, despre activitatile lor recente nu se gasesc informatii pe site.