O asociere in proportii aproximativ egale intre alimentele care pot fi consumate in cantitati nelimitate si cele care se consuma cu moderatie este secretul longevitatii si siluetei optime. Fara doar si poate ca o sa va surprinda lista foarte cuprinzatoare a alimentelor care pot fi consumate fara sa ne facem griji, dar numai cu conditia sa avem suficiente legume crude, cereale integrale si fructe proaspete in alimentatie, adica in proportie de 50 %.
Aceste alimente sunt:
– painea si pastele fainoase: desi accesibile, au devenit o sperietoare pentru persoanele care tin cure de slabire. Ele sunt printre cele mai sarace alimente in calorii; ceea ce le poate face “bombe calorice” este de fapt, asocierea lor cu grasimi in fel si chip. Cinci felii de paine mancate cu salata de cruditati preparata cu cateva picaturi de ulei ingrasa de doua-trei ori mai putin decat un sandvis cu unt (sau si mai rau, margarina) si sunca, salam ori parizer. O farfurie de macaroane cu putin suc proaspat de rosii si un sfert de lingurita de ulei ingrasa de patru-cinci ori mai putin decat aceleasi macaroane facute cu branza si unt din abundenta si asezonate cu un sos de rosii facut cu ceapa calita. Retineti, asadar, nu painea si pastele sunt problema, ci doar cu ce le asociem!
– leguminoasele: fasolea, soia, mazarea, nautul – cu conditia sa nu fie facute cu ceapa calita si ulei din abundenta ori sa constituie garnitura vreunui snitel ori cotlet savuros – sunt alimente nu doar admise, ci chiar necesare pentru importantul lor continut in proteine.
– ciupercile sunt o excelenta sursa de proteine si pe cat de gustoase, pe atat de echilibrate ca si continut caloric. Consumati-le in voie, fripte pe gratar, fierte in salate, dar fara ceapa prajita si doar cu foarte putin ulei.
– cartofii si orezul sunt alimente foarte bogate in amidon, destul de sarace in calorii si prieteni buni cu silueta pe termen lung. Este bine sa consumati cartofi copti sau fierti in coaja, niciodata prajiti sau in combinatii “savante”. Orezul poate fi combinat cu legume si cu foarte putin ulei, niciodata cu branza, unt ori carne de orice fel.
– ouale – se consuma mai ales galbenusul, fiind de preferat ouale de la tara. Daca vrem sa fim sanatosi si bine proportionati, trebuie sa uitam de savuroasele omlete si de ochiurile prajite, cu sau fara sunca. La putere sunt acum ouale fierte moi si ochiurile romanesti (facute in apa clocotita).
– laptele si iaurtul, chiar daca sunt mai bogate in calorii, preferati-le pe cele de la tara celor din comert.
– pestele – numai fript sau fiert, fara sosuri sau adaosuri grase.