In vizor

Cluj-Napoca și Oradea, legate de autostradă abia în 2031

Deși lucrările la Autostrada Transilvaniei au început din anii 2000, abia în 2031 orașele Cluj-Napoca și Oradea, aflate la circa 160 de kilometri, ar putea fi conectate direct pe autostradă. Unele loturi ale acesteia vor fi inaugurate cu câțiva ani mai devreme.

Autostrada care va conecta orașele Cluj – Napoca și Oradea (vama Borș) va avea unul dintre cele mai lungi viaducte din Europa, de circa 1,8 kilometri, dar și cel mai lung tunel de autostradă din România, de aproape trei kilometri. Traseul ei va trece peste dealurile regiunii Transilvaniei, astfel că a fost necesară proiectarea a numeroase viaducte.

Autostrada este așteptată încă din anii 2000. Primele ei sectoare au intrat în șantier în 2004, ca parte a Autostrăzii Transilvania (A3), proiect pe care statul român l-a atribuit la începutul anilor 2000 companiei Bechtel. În 1 decembrie 2009 au fost deschiși circulației primii 42 de kilometri din această autostradă, dintre Turda și Cluj-Napoca (în localitatea Gilău), iar un an mai târziu, autostrada a fost prelungită cu încă zece kilometri spre Câmpia Turzii.

Între Gilău, localitatea învecinată municipiului Cluj-Napoca, și Borș, au fost finalizate până în prezent trei secțiuni ale autostrăzii cu o lungime totală de 166 de kilometri.

Primul tronson, între Gilău și Nădășelu, de circa 10 kilometri, a fost deschis în 2018. Al doilea, sectorul Biharia – vama Borș, de circa șase kilometri, a fost inaugurat în 2020, iar un alt tronson între Nușfalău și Suplacu de Barcău, de 13,5 kilometri, este deschis traficului din 2023.

Aproape 130 de kilometri din Autostrada A3 Cluj – Napoca – Oradea – vama Borș au rămas nefinalizați, iar pe unele sectoare ale traseului, lucrările, contractate recent, ar putea fi încheiate abia în 2031.

Este vorba de două secțiuni din județul Sălaj, cu o lungime totală de 41 de kilometri, pe traseul Poiana Sălajului – Zalău – Nușfalău.

La sfârșitul anului 2024, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost atribuit de statul român unei asocieri de firme condusă de compania Makyol din Turcia.

În afara celor două secțiuni, celelalte tronsoane ale autostrăzii care va lega orașele Cluj – Napoca și Oradea se află în șantier.

Primele loturi ar putea fi inaugurate în 2026, când este estimată finalizarea lucrărilor la secțiunile Nădășelu – Mihăiești – Zimbor – Poarta Sălajului (video – zona Zimbor), în lungime totală de aproximativ 40 de kilometri,

Tot în 2026, este estimată finalizarea tronsonului Suplacu de Barcău – Chiribiș, de 26 de kilometri, din județul Bihor.

În 2027, este estimată finalizarea lucrărilor la secțiunea Chiribiș – Biharia, de 29 de kilometri, rămânând de executat doar lucrările pe ceel două secțiuni din județul Sălaj.

sursa: adevarul.ro