Din oras

Afaceri cu parcări la Cluj-Napoca. O parcare a Primăriei, subînchiriată cu 50 de euro/lună

Sunt zeci de sesizări ale clujenilor care reclamă faptul că locurile de parcare cu abonament închiriate anual de la Primărie sunt transmise odată cu vânzarea apartamentului noilor proprietari sau chiar subînchiriate, asta deși este ilegal.

Cea mai recentă sesizare reclamă faptul că deținătorul locului de parcare cu abonament îl aubînchiriază la prețul de 50 de euro/lună. Asta înseamnă 600 de euro pe an, iar abonamentul de parcare costă doar 89 de lei/an.

”Doresc sa va transmit o problema cu parcarea o parcare. Aceasta parcare e subinchiriata cu 50 euro /luna de catre fostul proprietar. Domnul a vandut apartamentul in urma cu un an de zile si totusi beneficiaza de parcare si o subinchiriaza cu 50euro/luna iar eu depun de vreo 3 ani cereri de parcare, cand as putea beneficia de parcarea aceasta in mod legal. Am depus si in acest an cerere”, a reclamat clujeanul pe MyCluj.

Însă acesta nu este nici pe departe un caz similar. Mulți clujeni aleg să ceară un preț mai mare pentru apartamentele pe care le vând, oferind și locul de parcare cu abonament.

”Pe strada Aleea Clabucet sunt multe parcari cu abonament subinchiriate. Proprietarii nu mai stau in zona, dau in chirie parcarile strainilor din alt judet (studenții). Noi care stăm de mult timp in zona nu avem unde parca, desi platim taxe si impozite in Cluj. Va rugam frumos luați ceva măsuri”, a semnalat un clujean. 

Acesta a primit răspuns de la Primărie să transmită „informații suplimentare cu privire la parcările despre care aveți dovezi că sunt subînchiriate, precum și orice alte informații relevante (numere de înmatriculare, locații exacte, eventuale fotografii sau alte dovezi). În funcție de datele furnizate, vom putea demara verificări conform prevederilor legale în vigoare”.

Regulamentul precizează foarte clar:

Subînchirierea sau folosirea locurilor de parcare de către alte persoane, cu consimțământul abonaților este interzisă.

Abonamentele de parcare sunt valabile numai pentru autoturismele cu numerele de înmatriculare pentru care sunt eliberate, acestea nefiind transmisibile.

Lipsa de implicare a Primăriei le permite celor care dețin un aboanament să îl păstreze cât timp vor, neexistând o corelare de date între domiciliu și locația locului de parcare.

La o altă sesizare a unui clujean care semnala faptul că un loc de parcare este subînchiriat, Primăria a venit cu un răspuns care nu face decât să perpetueze acest obicei ilegal de a subînchiria locuri de parcare ale municipalității.

”Proprietarul acestei masini are in bord un abonament pe numele vechiului proprietar al imobilului. Acest vechi proprietar si-a vandut imobilul si trebuia sa isi schimbe domiciliul in 30 de zile. Nu si-a schimbat pt a prelungi abonamentul de parcare, ca apoi sa il dea in chirie. Eu si sotia ca noi proprietari, ce sanse putem avea de a primi loc de parcare( avem cereri depuse)? Subinchirierea este interzisa. Va rog sa verificati situatia si modalitatea prin care acea parcare s-ar putea transfera?totodata sa i se anuleze locul de parcare, deoarece nu mai are acel domiciliu si este interzisa subînchirierea”, a reclamat clujeanul.

”Direcția parcări publice nu poate îngrădi accesul la libera circulație a cetățenilor iar abonații nu au posibilitatea de a bloca staționarea/parcarea altor autoturisme pe locurile de parcare, iar dacă acestea sunt ocupate de abuziv de către alte autoturisme nu înseamnă că locurile de parcare sunt subînchiriate. Locurile de parcare vacante din parcările publice, construite din fonduri publice, vor fi atribuite pe bază de abonament conform HCL 412/2020 cu modificările și completările ulterioare în următoarea ordine: persoanelor cu handicap care au domiciliul în apropiere (imobilele adiacente parcajului) și au un autoturism în proprietate sau folosință, fiind menționat în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator, persoanelor fizice care au domiciliul stabil în apropiere (imobilele adiacente parcajului) și au un autoturism în proprietate, persoanelor fizice cu reşedinţa în apropiere și au un autoturism în proprietate (imobilele adiacente parcajului), persoanelor juridice care au sediul social sau punctul de lucru în apropierea parcajului și au un autoturism în proprietate, persoanelor fizice sau juridice care au domiciliul/reședința, respectiv sediul social/punctul de lucru în apropiere (imobile adiacente parcajului), care au în folosință un autoturism, fiind menționat în certificatul de înmatriculare în calitate de utilizator. Abonamentele vor fi emise pe baza referatului aprobat de către primar, care cuprinde solicitanţii în ordinea numărului de înregistrare a cererilor pentru fiecare criteriu”, este poziția municipalității.