Din oras

Bătaie pentru posturile de asistent medical la Spitalul Județean Cluj

În ultima perioadă, datorită creșterii salariilor, sunt mai puțin asistenții medicali care aleg să profeseze în străinătate. În prezent, România are aproape 160.000 de asistenți medicali, însă în continuare în sectorul public mai este nevoie de 20.000. Anii trecuți, deficitul era triplu.

În continuare, mulți aleg să opteze pentru avantajele din clinicile private, în detrimentul spitalelor publice, unde deficitul de personal ajunge și la 20% potrivit ultimelor estimări făcute de sindicatele sanitare.

Potrivit sindicaliștilor din sănătate, în ultima perioadă tot mai mulți aleg să rămână în țară. Drept dovadă, pe o platformă online au fost 87.000 de căutări pentru poziția de asistent medical. Totuși, majoritatea optează pentru sectorul privat, unde condițiile de lucru sunt mult mai bune și stresul mai mic.

 „Salariul într-un sistem de stat cu vechime de 35 de ani ca asistent medical cu studii superioare este în jur de 5.300 de lei, în condițiile în care lucrează sâmbete, duminici, nopți, iar la privat în jur de 4.800-5.000 de lei”, a declarat Anca Ciora, copreședinte Federația „Solidaritatea Sanitară” pentru știrileprotv.ro

Sunt și multe persoane interesate să se înscrie și la concursurile organizate de spitale. La Cluj-Napoca, de exemplu, concurența este mare. Astfel, pentru un post de asistent medical în Spitalul Județean se luptă patru-cinci persoane.

„Încadrarea pe posturi anul acesta a fost undeva peste 90%. Concurența în general este cam de 4-5 pe un loc, depinde foarte mult și de specialități”, a declarat Eva Kiss, director de îngrijiri Spitalul Județean de Urgență Cluj.

În ultimii ani, peste 20.000 de asistenți medicali au plecat în spitale din Franța, Germania și Marea Britanie, unde, în funcție de experiență, câștigă cel puțin 2.000 de euro.