In vizor

O mămică acuză nereguli la Olimpiada națională de Muzică. Sunt vizați și doi elevi clujeni

Mama unui elev de clasa a X-a din Târgoviște, care a cântat la clarinet, spune că un copil din aceeași școală cu fiul său a participat cu un repertoriu care contravine regulamentului. Iar primele două locuri ale secțiunii, pentru clasa a X-a, au fost câștigate de elevi din același liceu în care predă unul dintre profesorii din juriu.

În memoriul pe care l-a trimis Ministerului Educației, femeia reproșează că premiile au fost acordate în mod subiectiv la secțiunea instrumente de suflat – clarinet. Memoriul vizează partea practică a olimpiadei, acolo unde a concurat și fiul ei, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște.

Memoriul acuză că locurile I și II au fost câștigate de doi elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj în condițiile în care unul dintre profesorii evaluatori din subcomisia de clarinet predă la „Sigismund Toduță”, potrivit informațiilor oferite de hotnews.ro.

Alina Ilie, mămica ce a depus memoriul susține că juriul secțiunii clarinet a avut în componență un profesor de la un colegiu de muzică din Cluj. Tot aici erau înscriși și doi elevi din același colegiu cu profesorul. „Și au câștigat premiile I și II”.

Femeia face referire la profesorul Adrian Cesa-Goje, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, după cum reiese din broșura olimpiadei.

Din juriul secțiunii de clarinet au făcut parte Cesa-Goje, Cosmin Teodor Hărșian, vicepreședintele subcomisiei, de la Universitatea de Vest din Timișoara, Andrei Ciprian Melente de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, Florin Loghin de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și Sorin Stoian, secretar subcomisie, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Cei doi elevi de a X-a de la „Sigismund Toduță” au câștigat locurile I și II la secțiunea clarinet. Din același colegiu, tot la clarinet, au mai câștigat premiile II și III alți doi elevi din clasa a XI-a.

Valoarea bursei de excelență olimpică II este 700 de lei – atât primesc lunar câștigătorii locurilor I, II și III la olimpiadele naționale pe tot parcursul anului școlar următor.

Contactați de HotNews, atât școala, cât și organizatorii olimpiadei resping criticile părintelui.

Etapa națională a olimpiadei de muzică pentru liceu a avut loc în perioada 17-21 aprilie, în Craiova, și au concurat aproape 400 de elevi din toată țara.

Olimpiada s-a desfășurat pe trei secțiuni: instrumentală, vocală și studii teoretice. Un elev a putut concura la o singură secțiune, nu la mai multe, conform regulamentului.

Probleme au fost reclamate de profesori și la secțiunea de teorie muzicală, unde baremele de corectare au conținut mai puține exerciții decât au avut de rezolvat elevii, a scris Edupedu vineri, 19 aprilie.

sursa: hotnews.ro