In vizor

În loc să doteze școlile cu aparatură didactică interactivă și performantă, Ministerul Educației accesează imbecilități ”negociate” prin PNRR: cumpără microbuze electrice. Sunt școli cu buda-n curte, fără acces la Internet, fix de asta au nevoie!

Într-o Românie cu școli în care mor înecați copiii în fosa septică a buzii, cu buda tradițională în curte, cu acoperișul într-o rână și, cum s-a văzut în Pandemie, fără conexiune la Internet, câțiva imbecili din Ministerul Educației au avut epifania electrificării autobuzelor școlare. Un inutil act de hipsterism eco-zăltat (să dea ”green” la dosar, fatăh!), în condițiile în care școlile din România, la modul majoritar, nu sunt dotate corect și coerent interactiv cu echipamente pentru a educa – și se vede la modul în care numai analfabeți funcționali a scos școala românească în ultimele trei decenii. Din păcate unii au ajuns în Ministerele României și se vede!

  • Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”.

Prin intermediul unităţilor administrativ-teritoriale judeţe, unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi dotate cu microbuze electrice, cu finanţare prin Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR). Măcar știm de unde se așteaptă banii perntru această inutilă imbecilitate. Măcar în ghidul lui pește se pune problema stațiilor de încărcare și cum vor străbate non-drumurile din zona rurală aceste microbuze? Sau se vor achiziționa ca să-și facă politicienii poze cu ele?

”Această investiţie vizează tranziţia spre verde, care reprezintă punctul central al agendei Uniunii Europene pentru următorul deceniu, iar sistemele de învăţământ joacă un rol important în aceste demersuri, care trebuie să beneficieze de o infrastructură modernă”.

Alocarea financiară totală din PNRR pentru achiziţia microbuzelor electrice este de 250 de milioane de euro, fără TVA. Alocarea financiară per proiect este de maximum 6.097.560.97 de euro, fără TVA.

”Obiectivul apelului vizează îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin furnizarea de microbuze şcolare verzi (electrice), prietenoase cu mediul şi cu un consum energetic redus, facilitând astfel accesul copiilor la educaţie, prin protejarea mediului înconjurător în acelaşi timp”, afirmă reprezentanţii ministerului.

Prin urmare se vor toca pentru nimic 250 de milioane de euro!