Afacerea zilei

Profit de 7 MILIOANE EURO, anul trecut, pentru cunoscuta companie de IT Fortech Cluj, înființată de Călin Văduva. Este cel mai mare profit din istoria firmei

Compania de IT Fortech Cluj-Napoca, înființată în 2003 de Călin Văduva, Ana Banabic și Dorel Banabic a avut un 2021 excelent atât din punct de vedere al cifrei de afaceri cât și al profitului net. Numărul de angajați s-a menținut același din 2020. Fortech este specializată în outsourcing și acoperă întregul ciclu de dezvoltare a unui produs software, din etapa de analiză de business, la dezvoltare de specificații, architecturi, dezvoltare, testare și mentenanță.

În 2019, Călin Văduva și-a deschis în SUA, la Chicago, primul birou de vânzări şi consultanţă din afara ţării.

Anul trecut, Fortech Cluj-Napoca a înregistrat o cifră de afaceri de 48,3 milioane euro, mai mult decât în 2020 când valoarea veniturilor totale a fost de 36,5 milioane euro. În urmă cu trei ani, compania a avut o cifră de afaceri de 31,5 milioane euro, iar în 2018 de 28,4 milioane euro. Veniturile totale înregistrate în 2021 sunt cele mai mari de la înființarea firmei.

Profitul net declarat de Fortech anul trecut a fost de aproape 7 milioane euro, mai mult cu 3 milioane euro decât în 2020 și în 2019. În urmă cu patru ani, compania înființată de Călin Văduva a avut un profit net de 2,7 milioane euro. Profitul declarat anul trecut este cel mai mare din istoria companiei de IT.

În 2021, Fortech avea un număr mediu de 55 de salariați, același ca și în 2020.

Fortech Cluj-Napoca este deținută de mai mulți asociați: CMM Lead Investment: 46% (companie al cărei unic asociat este Călin Văduva), Marius Vanca: 16%, Dorel Banabic: 12%, Ana Silvia Banabic 12%, Mihai Ștefan Calinici 8%, Daniel Olivian Tofan: 4%, Alexandru Dan Petric: 2%.

Față de anul 2020, anul trecut s-a schimbat acționariatul companiei. În 2020, Fortech era deținută de următorii asociați: CMM Lead Investment: 65%, Ana Silvia Banabic: 18% și Dorel Banabic: 18%.

Călin Văduva a început activitatea ca profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, apoi a prins un contract în Grecia. S-a întors la catedră, după care s-a angajat la o firmă japoneză. Ulterior a devenit antreprenor. Prima încercare de antreprenoriat s-a numit Art Net, unul dintre primii dezvoltatori de software din Cluj-Napoca. Apoi a urmat Fortech, care este astăzi una dintre marile companii din industria românească de software.