Eveniment

Un avion MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar în județul Constanța. Video: Elicopterul care a plecat în căutarea avionului s-a prăbușit. Șapte militari au decedat

UPDATE: Pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit în judeţul Constanţa, a fost găsit mort. Forţele Aeriene şi Parchetul Militar fac cercetări în acest caz. Toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor

Pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit, miercuri seara, în judeţul Constanţa a fost găsit decedat, iar Forţele Aeriene şi Parchetul Militar au anunţat că fac cercetări în acest caz. Ministerul Apărării a transmis că toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, implicate în catastrofele aviatice din 2 martie, vor au fost consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor, transmite News.ro.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că pilotul decedat avea peste 570 de ore de zbor, din care 420 pe pe MiG-21 LanceR.

“Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Sursa citată menţionează că aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Un MiG 21 LanceR a dispărut în această seară de pe radar în timpul unei misiuni de patrulare deasupra Dobrogei.

Incidentul s-a produs în zona comunei Cogealac.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri, la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

„Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, precizează MApN.

Elicopterul IAR-330 Puma, plecat în căutarea MiG-ului, a dispărut și el de pe radar. În Elicopterul IAR-330 Puma se aflau 5 persoane. Pilotul elicopterului a apucat să raporteze vreme proastă.

A fost declanșată o a doua operațiune de căutare salvare.

Comunicatul MApN:

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.

Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit prăbușit, niciunul din cei cinci membri ai echipajului nu a supraviețuit, a anunțat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu.

În continuare nu se știe nimic despre avionul MiG 21 LanceR care a dispărut de pe radar.

A doua misiune de căutare a aeronavei este terestră.

Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit prăbușit la 11 kilometri de aerodrom. O cameră video de supraveghere a surprins o explozie puternică:

Coloana cu mașinile de căutare salvare plecată în căutarea elicopterului prăbușit și a avionului dispărut de pe radar au ajuns într-o zonă inaccesibilă, iar echipajele pleacă pe jos. Convoiul cu mașini, între care și echipaje de intervenție SMURD, nu mai poate înainta, transmite Digi24.

Rămășițele elicopterului prăbușit au fost găsite în flăcări. În elicopterul prăbușit s-ar fi aflat 7 persoane, potrivit unor surse. Pe lângă cei 5 membri ai echipajului, ar fi fost la bord și 2 voluntari.

Mesajul ministrului Apărării:

Ministerul Apărării Naționale confirmă că șapte militari se aflau în elicopterul care s-a prăbușit și că toți și-au pierdut viața. În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

  • Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
  • Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
  • Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
  • Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
  • Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Operațiunile de căutare – salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.

Ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor.

”Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române.
Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace.
În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, transmite condoleanțe familiilor celor cinci militari care au murit în urma prăbușirii elicopterului și precizează că în continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj:

”Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea.
Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”

Președintele Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța:

”Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar.

În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”

ULTIMA ORĂ: A fost găsit locul unde s-a prăbușit avionul MiG 21 LanceR, însă deocamdată nu se știe nimic de soarta pilotului, respectiv dacă acesta a reușit să se catapulteze.

ÎNTREBARE: Fiind vorba despre o zonă de la granița unui război, nu cumva una dintre părțile beligerante (Rusia sau Ucraina) a produs, fără să se dorească (eroare umană, sub stresul războiului, slabă pregătire militară), a produs această tragedie?