Rautacisme

Corupția se combate în Primăria Cluj-Napoca la fel ca celelalte probleme: printr-un studiu de zeci de mii de lei

În Cluj-Napoca, în general, problemele administrative se rezolvă prin studii: studii de prefezabilitate, de fezabilitate, de trafic, de calitate a aerului ș.a.m.d. Dacă studiile ar avea și rezultate concrete, pe măsura finanțării lor, acum am avea centură metropolitană, spital regional de urgență, filarmonică, pasaj peste Tăietura Turcului, podul Porțelanului, Someșul navigabil, trafic decent ș.a.

Dată fiind eficiența deosebită a studiilor în rezolvarea problemelor municipiului ”smart”, mai nou și corupția este combătută tot printr-un studiu. Primăria și-a anunțat intenția de cumpărare directă, prin intermediul platformei SEAP, a unui „Studiu privind percepția asupra aspectelor legate de corupție”. 

Studiul va costa 22 000 de lei (4.449,21  EUR) și este finanțat prin fonduri europene. 

„Studiu privind percepția în rândul cetățenilor și al personalului din cadrul administrației publice privind aspecte legate de corupție pentru implementarea proiectului „Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitatea Administrativă 2014-2020”, putem citi în descrierea achiziției, pe platforma SEAP.

Proiectul „Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție” a fost votat de către Consiliul Local Cluj-Napoca în ședința ordinară din 6 decembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 414 834 lei (85% fonduri europene, 13% din bugetul național, iar 2% din bugetul local).

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea și consolidarea capacității administrative a municipiului Cluj-Napoca prin eficientizarea activităților de prevenire și combatere a corupției în administrația publică locală, promovarea eticii și integrității pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate, creșterea transparenței în procesul decizional, precum și îmbunătățirea cunoștințelor și a competențelor personalului și aleșilor locali

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 

1. Creşterea gradului de implementare a măsurilor de prevenire a corupţiei şi a indicatorilor de evaluare.

2. Creşterea gradului de conştientizare a efectelor corupţiei la nivelul personalului din administraţia publică locală, cât şi în rândul cetăţenilor.

3. Îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor personalului şi aleşilor locali în ceea ce priveşte măsuri anticorupţie”, se specifică în hotărârea de Consiliu Local adoptată în decembrie 2021. 

Durata proiectului este de 12 luni, iar activitățile principale ce urmează a fi derulate sunt: 

„- Realizarea unui studiu privind percepţia în rândul cetăţenilor şi al personalului din cadrul administrației publice privind aspecte legate de corupție;

– Identificarea, evaluarea, analizarea şi monitorizarea riscurilor şi vulnerabilităţilor de corupţie sau a incidentelor de integritate, în vederea realizării de acțiuni concrete și eficiente de combatere a corupției conform cerințelor HG 599/2018 și SR ISO 31 000;

– Implementarea şi certificarea sistemului de management anti-mită conform prevederilor ISO 37001:2016;

– Organizarea unei campanii de conştientizare publică şi de educaţie anti-corupţie; 

– Dezvoltarea și implementarea unor programe de educaţie în domeniul prevenirii și combaterii corupţiei, precum și de dobândire de competențe privind etica și integritatea pentru personalul și aleșii locali din administrația publică locală;

– Activităţi de informare şi publicitate cu privire la proiect.”

Pe hârtie, toate bune și frumoase! Și scumpe! Numai că un apel la memorie ne arată că bune și frumoase erau lucrurile, pe hârtie, și în anul 2011, când primarul PDL Sorin Apostu ajungea la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă. 

Ce ironie! Pe uşa Primăriei din Cluj-Napoca scrie: Aici NU se ia mită”, titra Antena3.ro un articol publicat în 10 noiembrie 2011. 

„Ironie sau nu, pe uşile primăriei din Cluj scrie că aici NU se ia mită.

Afişele cu acest mesaj sunt, bineînţeles, portocalii. Iar textul este însoţit de un număr de urgenţă, care este telefonul primarului.

Asta în condiţiile în care, cum am văzut, primarul Sorin Apostu a fost reţinut pentru luare de mită”, scriau jurnaliștii antena3.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *