Editorial

Ai un minut să vorbim despre „Religia Înmulțirii în Antreprenoriat”?

Scriem azi un articol inspirat din algebra simplă de clasa a 2-a adaptată pentru antreprenoriat. Nu există antreprenor căruia să nu îi placă cifrele și, mai ales, cele care îl fac suficient de bogat încât să fie fericit. Pentru cei mai mulți, experiența de a avea o companie seamănă cu o înșiruire de numere. Unii antreprenori le adună, alții le înmulțesc, alții le mixează. Care dintre ei este cel mai de succes?

Diferența cea mai mare este să decizi cât de complexă vrei să îți fie ecuația propriului tău succes. Și aici vorbim despre o mentalitate de Adunare foarte des întâlnită la antreprenori (indiferent de nație sau cultură)  în care regăsim lipsa de pragmatism din banalul 2+2=4, apoi încercăm să adunăm un 1 pe care l-am găsit în luna martie, apoi încă un 2 și, bineînțeles că vine și un -3 pentru că trebuie plătite taxele și impozitele. Pe scurt, ar fi vorba despre o mentalitate simplistă de a încerca să te tragi și să te agăți de supraviețuire într-un ritm prea domol ca să te poată motiva și energiza. Repetăm, majoritatea antreprenorilor sunt în această ecuație și o întrețin printr-o lipsă de „ceva” (vom discuta ce ar putea fi) o abordare deloc eficientă și cu slabe șanse de reușită: Adunarea.

În momentul în care introducem ca prim element Înmulțirea, în schimb, ei bine, totul capătă un altfel de ritm de creștere. Nu mai vorbim de elemente exponențiale și tot felul de alte aberații matematice care fac să „explodeze” o afacere. Și acelea există, dar sunt din capitolul „succesul peste noapte” unde întâlnim afaceri „unicoarne” și tot felul de aberații la care nu putem nici măcar spera. Rămânem, așadar, la Înmulțire, unde, deși 2×2= tot 4, există diferențe enorme atunci când continui în aceeași direcție de a îmbrățișa o altă metodă decât Adunarea, una mult mai fiabilă și care îți va aduce succesul mult mai rapid și sănătos pentru că dacă continui să înmulțești cu 2, apoi cu 3, chiar dacă vine un -3 de la impozite, tu deja ești pe un mare plus. Așadar, Înmulțirea din Antreprenoriat este despre a face lucrurile mult mai bine decât majoritatea celorlalți antreprenori. Să multiplici, și nu să aduni, este mentalitatea potrivită pentru succesul sănătos.

Ce îi oprește pe antreprenori să treacă de la Adunare la Înmulțire?

De cele mai multe ori, am întâlnit situația în care nu există o inteligență suficient de mare pentru a genera o Viziune, alta decât „să facem bani”. A nu se înțelege că îi facem proști sau că ar fi ceva în neregulă în a-și dori să facă bani, doar că este o perspectivă prea simplistă care nu oferă suficiente argumente pentru a avea curajul de a trece la următorul nivel. Niciodată! Nu există vreun context în care doar banii să facă dintr-o afacere ceva interesant pe harta succesului. Nici măcar situațiile în care am putea invoca lăcomia sau zgârcenia lui Jeff Bezos, de exemplu. Viziunea lui Jeff, poate că nu este ea din cartea celor mai bune maniere antreprenoriale, dar are legătură cu ceva ce depășește simplitatea câștigului financiar (poate putere, poate influență, cine știe, că nu am apucat să îl cunoaștem personal. Încă).

Următoarele argumente pe care le întâlnim destul de des sunt în legătură cu contextul lipsei de resurse pe care antreprenorii nu știu să îl rezolve. Și nici nu știu să depășească o logică prea simplistă de a trece peste acest impediment. Cel mai banal exemplu este cel cu: „nu am bani să…” (de aici putem completa cu orice vrem noi). Nu am bani să… fac marketing. Nu am bani să… fac un site bun. Nu am bani să… investesc în vânzare. Nu am bani să… cumpăr ingrediente mai de calitate. Și această carență de soluții este tot o lipsă de inteligență pentru că totul este la îndemână și nu ne referim la vreun îndemn motivaționalo-psihologic în care te îndemnăm să atragi universul, dar am vrea să înțelegi că există o fărâmă de adevăr în toată aberația respectivă. O fărâmă de atitudine constructivă, productivă și pozitivă. Este, poate, din aceeași categorie a mersului la pescuit fără momeală. Cum rahat să muște peștele din cârligul gol? (orice moment special în care se întâmplă asta, ține de noroc și contexte nerealiste). Mai există lipsa de motivare din aceea care generează o ușoară încrâncenare de a-ți îndeplini obiectivul. Ambiția de a-ți dori. Curajul de a visa. Îndrăzneala de a Înmulți, nu doar de a Aduna.

Sunt foarte multe soluții de a depăși absența resurselor, doar că implică sacrificii și renunțarea la multe lucruri confortabile din viața ta de antreprenor. Nici nu mai pomenim laitmotivul cu „ieșitul din zona de confort” pentru că, „a nu fi confortabil” face parte din fișa postului de Antreprenor. Una dintre soluțiile care rezolvă aproape toate problemele este să te educi și să practici arta vânzării. În foarte multe situații, să vinzi este gratis, așadar, nu mai există scuza că nu ai bani.

Frica. Iată încă un element pe care îl întâlnim foarte des printre cei care refuză să treacă la „Religia Înmulțirii Antreprenoriale” – cea în care efortul devine eficient-accelerat pentru că ai luat deciziile curajoase și deștepte. Frica de a nu investi în lucruri pe care nu le înțelegi, din simplul motiv că nu te pricepi (foarte bună frică, de altfel, pentru că așa iau cei mai mulți țeapă, dar ea ar trebui transformată în precauție și nu într-o angoasă antreprenorială). Frica de a nu angaja atunci când ai nevoie de oamenii necesari. Frica de a nu risca (din nou, aparent foarte sănătoasă, însă, o atitudine care te ține pe loc atunci când e exagerată).

Ultimul argument pe care îl întâlnim, de fapt este o situație în care antreprenorului îi lipsește informația sau și-o ia din surse total nepotrivite și de domeniul fantasticului, iar această situație este, de cele mai multe ori, alimentată agresiv de ideea de algoritmizare a antreprenoriatului. Mulți oameni cu care discutăm sunt îndrăgostiți de copy-pasteuri. Își doresc să imite succesul auzit de la alții și trăiesc încarcerați în „Adunarea Antreprenoriatului” din lipsa de înțelegere a propriei unicități. Antreprenoriatul este o experiență unică, iar orice afacere care copiază (inclusiv franciza) este, de fapt, un job în care ai devenit propriul angajat.

Problema „zeroului” din Înmulțire

Când ai zerouri în ecuația Adunării, e o situație de „frecție la picior de lemn” (avem o provocare în agenție să folosim cel puțin o dată pe săptămână această sintagmă). Cu alte cuvinte, nu te afectează, nu te doare, trece pe lângă tine.

Din momentul în care ai decis și ai început să faci lucruri din zona Înmulțirii, aceste zerouri sunt extrem de periculoase pentru că… anulează totul și te forțează să rămâi în zona Adunării.

2x3x0=0

2+3+0=5

Așa-i că ești tentat să mergi în continuare pe Adunare? E mai sigur. De ce să te riști? Nu fi prost. Stai la Adunare. Glumim, continuă să citești!

Care sunt zerourile care pot interveni?

Din punctul tău de vedere, al antreprenorului, sunt din aceeași zonă de atitudine, mentalitate, motivare și ambiție. Ultimul caz de care ne-am lovit și care a anulat o ecuație deșteaptă de înmulțire a fost lipsa de încredere în propriile forțe. Aproape un an de muncă a fost anulat prin autosabotarea antreprenorului.

Alte zerouri pot veni și din exterior, doar că pe cele mai multe le poți evita prin inteligența emoțională pe care o vei obține alegându-ți foarte bine partenerii și colaboratorii. Tot zeroruri sunt și „ghinioanele” care pot apărea, de tipul: crize economice, pandemii sau cine știe ce alte „încurcături”. 

Cum rezolvi problema anulării în Înmulțire? Eliminând zerourile ce țin de tine, iar dacă chiar ți-e frică de zerouri ce ar putea interveni din afara sistemului tău, poți folosi tactica „ecuațiilor multiple”, când separăm anumite activități, astfel încât, dacă una se lovește de vreun zero, nu afectează întreg exercițiul antreprenorial, doar că e important să ai în vedere faptul că există un element comun în toate ecuațiile: TU, concluzia fiind că nu îți permiți să devii zeroul din propria afacere.

Să treci la Înmulțire este o decizie strategică de business și adoptarea unui raționament mai complex, dar și mai productiv, din toate punctele de vedere.

Cu un pic de răbdare, vei putea foarte ușor să nu întâlnești niciun zero generat de tine și atunci cifrele vor arăta nu doar așa:

2×3=6

2+3=5,

ci chiar așa:

2x3x4x5=120

2+3+4+5=14

No? Care abordare e mai faină? Înmulțirea sau Adunarea?

Ce e Adunarea în Antreprenoriat?

O companie care trăiește de la vânzare la vânzare. Care, aparent, face tot ce e nevoie, doar că face prost și nu suficient. A investit într-un sediu inutil, pentur că, vezi-Doamne, trebuie să meargă clienții la lor. Au firmă luminoasă afară, dar nimeni nu vine pentru că toată lumea e online. Și-au angajat oameni de vânzări pe care i-au plătit aiurea 6 luni, fără să își clarifice, din punct de vedere strategic, discuția de vânzare așa cum trebuie, sau publicul țintă. În alte afacer, Adunarea înseamnă să produci lucruri care funcționau acum zece ani, iar azi nu mai sunt rentabile din niciun punct de vedere. Înseamnă să nu ai prețul potrivit, de frica competiției. Înseamnă să nu faci marketing pentru că mănâncă bani. Înseamnă să stai cu site-ul deschis și să aștepți să îți intre clienții care nu vin, pentru că nu faci nimic să îi aduci la tine.

Ce e Înmulțirea?

E atunci când o companie înțelege că nu se pricepe să își facă Facebook Ads și apelează la o agenție pe care a validat-o, pe care o place și o acceptă ca „om de încredere”. Înseamnă să ai buget de marketing și target de rezultate. Înseamnă să îți faci un plan de afaceri, o strategie, să ai o viziune, să înțelegi că acestea sunt GPS-ul tău, și nu banii. Să ai încredere în tine și să ai ambiția necesară să te visezi numărul unu peste 2 ani, iar în fiecare zi, să faci orice pas, oricât de mic, în acea direcție.

Nu uita: 2x3x4x5=120

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *