O directoare din cadrul firmei WELOCALIZE, care funcționează în Cluj Business Center suferă de o infirmitate fizică permanentă, după ce a fost atacată la locul de muncă de către iubitul unei subordonate. Incidentul a avut loc la sfârșitul anului 2018, iar săptămâna trecuută, agresorul, un bărbat din Suceava, a fost condamnat doar la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală, asta în vreme ce bărbatul a fost codamnat în Cehia după ce a atacat un funcționar public.
„În actul de sesizare, în esență, s-a reținut că inculpatul, la data de 21.12.2018, în timp ce se afla la sediului societății Welocalize SRL, situat în mun. Cluj-Napoca, Henri Barbusse nr. 44-46, a lovit-o persoana vătămată B. B. cu pumnul în față, spărgându-i ochelarii de vedere și producându-i o echimoză și o plagă corneo-sclerală la ochiul drept, leziuni care au necesitat pentru vindecare 75-80 zile de îngrijiri medicale și i-au cauzat o infirmitate fizică permanentă (pentru corectarea funcției vizuale fiind necesar implant de iris artificial sau lentile de contact, precum și implant de lentilă intraoculară), afectându-i vederea ochiului drept (incapacitate adaptativă de 15%).
Dragoste cu năbădăi
Potrivit anchetatorilor, agresorul din Suceava a pătruns în sediul firmei WELOCALIZE și a cerut să fie chemată iubita lui Katja. Angajații i-au răspuns că tânăra este plecată din birou, astfel că agresorul a plecat. După mai puțin de două ore, suceveanul s-a întors pus pe scandal, a pătruns din nou în sediu acuzând angajații că o ascund pe Katja.
Ghinionul a făcut ca în acel moment să iasă șefa Katjei, care a încercat să îl potolească și să îl roage să plece. Pe fondul unor discuții în contradictoriu, suceveanul a lovit-o pe directoare cu pumnul în față, spărgându-i ochelarii de vedere, iar aceasta a căzut secerată la pământ.
„Referitor la gravitatea infracțiuni, instanța are în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, natura și gravitatea rezultatului produs și alte consecințe ale infracțiunii, motivul și scopul săvârșirii infracțiunii, de unde rezultă că fapta săvârșită prezintă o gravitate ridicată. În acest sens, instanța constată că inculpatul a dat dovadă de un comportament antisocial, agresiv, pe fond nervos cauzat de unele probleme pe care le aprecia ca fiind tensionate în relația cu numita Katja, acțiunea sa fiind îndreptată împotriva unei persoane care nu avea nicio legătură cu trăirile sale personale. Astfel, împrejurările de comitere a faptei, respectiv în cadrul locului de muncă al persoanei vătămate, și modalitatea de comitere, prin aplicarea unei lovituri de o intensitate puternică, cu pumnul în zona feței persoanei vătămate, care, în calitate de șefă a colegei prietenei sale, a ieșit pe hol pentru a-i explica motivul pentru care numita N. a nu se putea întâlni cu inculpatul, acesta a ales să își manifeste starea emoțională în care s-a aflat într-un mod agresiv asupra unei persoane cu care nu avea nicio legătură sau care nu avea nicio implicare în conflictul său interior și nici nu se manifesta agresiv, gravitatea faptei fiind subliniată și de faptul că victima era de sex feminin, iar diferența de forțe dintre cei doi era evidentă, fără ca inculpatul să fi fost provocat în vreun mod.
Referitor la zona vizată de lovitură, instanța constată că inculpatul i-a aplicat victimei o lovitură direct în zona feței, a ochiului drept, deși putea observa că aceasta poartă ochelari de vedere, iar perspectiva spargerii acestora, cu consecința cauzării unor leziuni, era evidentă. În acest sens, gravitatea ridicată a faptei mai este subliniată de consecințele cauzate persoanei vătămate, aceasta suferind leziuni importante la nivelul ochiului drept, ca urmare a spargerii ochelarilor și tăierii acesteia la ochi, având nevoie de un număr foarte mare de zile de îngrijiri medicale, respectiv 75-80, lovitura cauzându-i apariția unei infirmități fizice permanente prin afectarea vederii ochiului drept (implant de iris și cristalin), iar leziunile și sechelele posttraumatice au condus la instalarea unei incapacități adaptative de 15%. Mai mult, victima va necesita corectarea funcției vizuale datorită aniridiei prin implant de iris artificial sau lentile de contact, iar în viitor va mai necesita implant de lentile intraoculară datorită cataractei traumatice, fiind evident că afectarea vederii reprezintă o consecință foarte gravă”, a reținut instanța.
Pedeapsă lejeră
Potrivit surselor, agresorul din Suceava fusese anterior condamnat în Cehia pentru că a atacat un funcționr public. Cu toate acestea, instanța de fond l-a condamnat la doar doi ani de închisoare cu suspendare, iar în motivare se rețin aspecte ce țin de faptul că agesorul a urmat un program pentru a se lupta cu „pornirile violente”.
„Cu toate acestea, instanța apreciază că o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu 8 luni peste minimul special redus cu o treime, apare ca fiind suficientă pentru reeducarea inculpatului și atragerea atenției asupra conduitei sale viitoare, având în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu alte antecedente penale, a recunoscut în final săvârșirea infracțiunii și a manifestat regret, a urmat un program în vederea reechilibrării psihoemoționale și controlarea eficientă a emoțiilor imediat după comiterea faptei, este implicat în activități lucrative, existând șanse de reintegrare în societate și prin aplicarea unei asemenea pedepse, inculpatul prezentând un risc mediu de a comite alte infracțiuni, tendința riscului fiind în scădere, astfel cum rezultă din referatul de evaluare”, arată instanța.