Criza economică provocată de pandemia noului coronavirus SARS-CoV-2 a adus unele schimbări și pe piața imobiliară. Prețurile apartamentelor, dar și caselor au evoluat în ultimele luni de zile.
După cum știi deja, anul 2020 a fost unul cu totul atipic, însă piața închirierilor s-a dovedit destul de reziliență în fața pandemiei, inclusiv în perioada stării de urgență. Până în momentul de față, variații drastice în ceea ce privește prețurile solicitate pentru garsoniere, apartamente și case de închiriat nu au avut loc în marile orașe – ceea ce se explică prin faptul că cererea pe acest segment de piață nu a suferit o scădere majoră.
Astfel, potrivit datelor RE/MAX România, citate de bugetul.ro, ponderea segmentului de închirieri s-a menținut la aproximativ același nivel de anul trecut, respectiv 10,2% în al treilea trimestru din 2020 (față de 10,1% în perioada similară din 2019). Cu toate acestea, reprezentanții companiei se așteaptă la o scădere a cererii pe segmentul de închirieri, ca urmare a instituirii cursurilor online în cadrul universităților – fapt ce poate genera și o corecție a chiriilor în perioada următoare. O asemenea tendință va putea fi observată, însă, cel mai probabil, în anul 2021.
În Cluj-Napoca s-a putut observa, toamna aceasta, o ușoară scădere a prețurilor de închiriere, atât comparativ cu începutul anului, cât și cu septembrie 2019. Astfel, un apartament cu două camere a ajuns să coste, în medie, 400 de euro pe lună în luna septembrie, față de 410 euro pe lună în primul trimestru din 2020. Spre comparație, o garsonieră avea un preț mediu solicitat de 275 de euro pe lună. În capitala Transilvaniei, cele mai scăzute chirii pot fi găsite în zone precum Florești, Baciu, Gruia sau Dâmbul Rotund.