În contextul pandemiei, începe să se întrevadă la orizont o scădere a prețurilor apartamentelor din Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară. Dacă ieftinirile sau chiar criza vor deveni realitate sau nu depinde doar de modul în care guvernanții vor gestiona criza sanitară, de măsurile pe care le vor lua, care pot ajuta sau bloca piața imobiliară, sănătoasă și echilibrată înainte de pandemie.
Potrivit raportului trimestrial de piață realizat de analizeimobiliare.ro pentru perioada iulie-septembrie 2020, în intervalul analizat, pretențiile proprietarilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat cu 0,4%.
În ultimele 12 luni, prețurile au crescut cu 11,6%, iar în ultimii 5 ani, cu 70,5%, așa că majorarea doar cu 0,4% din trimestrul trei al acestui an poate însemna, de fapt, o stagnare a prețurilor, poate chiar un punct de la care acestea ar putea-o lua în jos. Mai ales că orașul de pe Someș are de unde să scadă, odată ce prețurile ar începe să o ia la vale.
Conform imobiliare.ro, Cluj-Napoca este în continuare în topul național al celor mai scumpe proprietăți, cu o medie de aproximativ 1800 de euro pe metru pătrat util, Capitala fiind pe locul II, dar mult în urmă, cu o medie de 1 440 de euro pe metru pătrat util. Al treilea clasat, Timișoara, are valori de piață și mai mici – 1 270 de euro pe metru pătrat.
Clujul, per ansamblu, a rămas pe același loc I cu care deja ne-am obișnuit, însă clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a suferit anumite modificări în intervalul iulie-septembrie 2020, comparativ cu cele trei luni anterioare:
„Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.180 de euro pe metru pătrat util (în scădere cu 1% față de al doilea pătrar al anului), urmat fiind de Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde prețurile s-au majorat ușor, cu 0,2%, până la 1.940 de euro pe metru pătrat util). În urma unui recul de 2,2% (până la o valoare de 1.880 de euro pe metru pătrat), Plopilor s-a distanțat de Gheorgheni – Andrei Mureșanu, în vreme ce alte două zone și-au inversat pozițiile în clasament: Bună Ziua – Europa – Calea Turzii a trecut pe locul al patrulea (cu un plus de 1%, până la 1.820 de euro pe metru pătrat), iar Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu, pe cel de-al cincilea (cu un avans de 0,2%, până la 1.810 euro pe metru pătrat)”, notează specialiștii imobiliare.ro.
Prețurile au rămas în top, interesul a început să scadă
Cu toate că Clujul a rămas în topul celor mai scumpe proprietăți din țară, interesul cumpărătorilor pentru achiziționarea de imobile a scăzut în contextul pandemiei.
Comparativ cu perioada similară a anului precedent, în marile orașe ale țării (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Constanța, București) au avut loc scăderi ale cererii, Clujul conducând și acest clasament negativ cu -31% la 12 luni.
Comparativ însă cu al doilea pătrar al anului în curs (aprilie-iunie), interesul pentru piața rezidențială a crescut în lunile iulie-august-septembrie la Cluj-Napoca cu 32%.
Un interes accentuat pentru case și terenuri, în detrimentul apartamentelor
Pandemia de coronavirus, măsurile de izolare și carantină au mutat interesul cumpărătorilor dinspre apartamente spre case și terenuri, în întreaga țară.
În Cluj-Napoca poate fi observată pregnant această tendință, segmentul apartamentelor ajungând, „în luna aprilie, la o pondere de aproximativ 25% din totalul cererii consemnate în ianuarie 2020, în vreme ce casele se situau la aproape 40%, iar terenurile, la aproape 50%.
La nivelul lunii septembrie, interesul pentru apartamente echivala cu doar 60% din volumul înregistrat la început de an, în vreme ce casele și terenurile recuperaseră aproximativ 80% din acesta.
De remarcat este că cererea pentru cele din urmă tipuri de proprietăți a atins niveluri mai mari decât atât în lunile iulie și, respectiv, iunie.
În restul județului Cluj, lucrurile arată ceva mai diferit: față de ianuarie, cererea de apartamente a coborât la puțin sub 30% în luna aprilie, în vreme ce casele s-au menținut aproape de pragul de 50%, iar terenurile, undeva pe la 75%.
Scăderea mai puțin abruptă a acestui indicator comparativ cu orașul de pe Someș ar indica, și aici, atractivitatea sporită a împrejurimilor marilor orașe în rândul românilor care și-ar dori să locuiască la curte.
Această tendință pare să se mențină, având în vedere că segmentul apartamentelor a recuperat aproximativ 80% din cererea de la început de an, însă interesul pentru case este cu aproape 20% mai mare decât atunci, iar cel pentru terenuri, cu aproape 60%”, precizează specialiștii imobiliare.ro.
Concluzii
Pe timp de pandemie, piața imobiliară clujeană a rămas, în continuare, cea mai scumpă din țară. Scumpirea însă tinde să se oprească, existând, pe viitor, chiar potențialul unor scăderi de prețuri.
Pandemia a dus la o scădere a cererii – mai pregnantă în starea de urgență, în revenire în starea de alertă, însă oricum sub valorile de anul trecut. Scăderea cererii este un factor care, în mod firesc, duce în timp la ieftiniri.
Interesul cumpărătorilor se mută de pe segmentul apartamentelor, pe cel al caselor și terenurilor, ceea ce poate însemna, din nou, scăderi de prețuri pe segmentul mai puțin căutat.
Potrivit datelor statistice din prezent, există, așadar, premise de ieftinire a apartamentelor din Cluj-Napoca. Nu cu mult în viitorul apropiat, însă, în funcție de evoluția pandemiei și de măsurile restrictive impuse de autorități în contextul pandemiei, de revenirea sau nu a studenților la Cluj, de deschiderea sau nu a sectorului Horeca ș.a., pe termen mediu și lung prețurile ar putea scădea dramatic. Deocamdată, viitorul imobiliarelor se joacă, depinzând de coronavirus și de modul deștept sau prost în care guvernanții vor gestiona criza sanitară.