In vizor

Starea de urgență oprește fiesta pe bani publici a ONG-urilor prietene cu Primăria

Primăria Cluj-Napoca a oprit finanțarea evenimentelor culturale din acest an. Cel puțin deocamdată, ca urmare a instituirii stării de urgență pe tot teritoriul României. În 6 martie, comisia de specialitate a stabilit cum vor fi distribuiți cei 12 milioane lei destinați ONG-urilor, dar cu toate acestea s-a decis stoparea alocării de fonduri pentru acest segment. Mai primesc bani doar fundațiile și asociațiile care au proiecte sociale sau care au strict legătură cu combaterea coronavirus. 

Astfel, printre asociațiile care mai primesc bani se numără Fundația Familia Sfântă pentru Policlinica fără plată – 130.000 lei, Asociația Alianța Română de Prevenție a Suicidului pentru proiectul La un apel distanță de speranță.- 20.000 lei, Fundația Părinți din România pentru linia Peditel 1791 – 55.000 lei, Asociația Sfântul Nectarie Cluj pentru Centrul de îngrijiri paliative – 150.000 lei.

„Imediat ce vom afla exact ce se va întâmpla anul acesta, aceste finanțări vor putea fi realuate. Deocamdată nu vom aloca fonduri la acest capitol, decât pentru asociațiile și fundațiile care fac servicii sociale și luptă cu Covid-19”, a anunțat primarul Emil Boc, ieri, într-o conferință de presă online.

Printre ONG-urile care au primit aprobare pentru finanțare din bugetul local pe 2020 se află aceleași fundații care primesc bani în fiecare an. Cea mai mare sumă a fost aprobată pentru TIFF, respectiv 1,4 milioane lei, deși a solicitat 1,8 milioane lei pentru ediția cu numărul 19 a Festivalul Internațional de Film TIFF. Asociația care organizează TIFF urma să primească și 500.000 lei pentru prima ediție a evenimentului Inspiratiff.

O sumă importantă a fost aprobată și pentru Zilele Culturale Maghiare, respectiv 600.000 lei, deși a solicitat 715.000 lei.

Pentru Opera Aperta, care avea programată organizarea unui spectacol de operă în aer liber, a fost aprobată suma de 470.000 lei.

Jazz in the Park, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din oraș, ar fi trebuit să primească 300.000 lei.

Organizatorii TIMAF, unii dintre eternii abonați la banul public, urmau să primească 210.000 lei.

Pe listă, se afla și un angajat al Primăriei Cluj-Napoca, Dumitru Bobină. Acesta s-a înscris și a solicitat 13.500 lei pentru publicarea unui dicționar de persoane – „Clujul politic și administrativ. Dicționar de persoane. 1992 – 2020, lexicografie”. În urma analizei dosarului de către comisia de specialitate din Primărie, a fost aprobată alocarea a 10.000 lei pentru publicarea cărții lui Dumitru Bobină aka Dumitru Cerna (pseudonim literar).

Citește și:

Dumitru Bobină, poet și șef de serviciu în Primărie, scoate cărți cu bani din bugetul local. Pe vremea lui Funar a fost acuzat că a trântit de perete o angajată

Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu, care în fiecare an a primit sume frumoase din bugetul local, ar fi trebuit să primească și anul acesta 45.000 lei pentru organizarea evenimentului Berăria Culturală – Tihnă și Prietenie. Cluj 100. Fundația lui Novăcescu a solicitat 80.000 lei, dar i s-a aprobat puțin peste jumătate din suma cerută.

Lista completă a sumelor care ar fi trebuit aprobate în ședința de Consiliu Local de luni, 23 martie, poate fi consultată AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *