Din oras

Tișe dă la schimb actualul spital de copii pentru un teren în Becaș

Ambiția lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj de a construi un spital de copii monobloc ia amploare acum când se apropie alegerile locale, deși ideea a fost lansată încă din perioada campaniei electorale pentru alegerile din 2016. Tișe vrea să facă acum ce nu a făcut în ultimii patru ani. Ca prin minune a găsit terenul potrivit pentru un spital monobloc, și anume în Becaș. Se grăbește și să treacă acel teren din domeniul public al statului în domeniul public al județului Cluj. În acest sens, a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Județean pentru vineri 13 martie.

Potrivit proiectului de hotărâre privind trecerea terenului din Becaș din domeniul public al statului în domeniul public al județului Cluj, Consiliul Județean va face un troc cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Va da la schimb pentru teren clădirile actualului spital de copii de pe Moților și Cardinal Iuliu Hossu, unde USAMV va face spații de cazare. Ne întrebăm ce spații de cazare se pot face în clădiri vechi de aproape 200 de ani, în care de zeci de ani funcționează un spital?

“Având în vedere necesitatea sprijinirii activității Universității de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca prin asigurarea unor imobile necesare desfășurării activității, inclusiv asigurării spațiilor de cazare a studenților, se impune trecerea imobilelor situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Moților nr. 66-68, str. Moților nr. 68 și str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 53-55, jud. Cluj (actualul spațiu în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – Napoca), din domeniul public al Judeţului Cluj în domeniul public al statului. În vederea îndeplinirii scopului anterior menționat, imobilele de mai sus vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul privat al statului şi transmise în proprietate Universității de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în condiţiile legii”, scrie în proiectul de hotărâre.

Pentru trecerea terenului din Becaș în suprafață de 169.700 mp în domeniul public al județului Cluj este necesară întocmirea unui proiect de lege.

“Terenurile aflate în administrarea unităţilor şi instituţiilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi cele aflate în administrarea instituţiilor de învăţământ superior de stat rămân în continuare în administrarea acestora şi nu pot fi scoase din proprietatea publică şi din administrare decât prin lege, cu excepţia terenurilor retrocedate potrivit legii. Astfel, urmează a fi efectuate demersurile necesare pentru promovarea unui proiect de lege în acest sens”, este precizat în documentul citat.

Spitalul pe care îl propune Tișe va fi monobloc și va avea secții de Chirurgie Infantilă, ATI, ORL, Nefrologie, Neurologie, Pediatrie Generală, Imagistică, Laborator Analize Medicale, Laborator Anatomie Patologică și sector Administrativ. Potrivit proiectului de hotărâre, un spital monbloc ar avea numeroase avantaje, printre care:

– reducerea cheltuielilor (utilități pentru o singură clădire, nu 14, existența unui singur punct de lucru al laboratorului – colaborare ușoară și transmitere rapidă a probelor, transportul între cele 9 locații, existența unui singur bloc alimentar, unei singure farmacii, unui singur ambulator cu multiple cabinete, mai putine spații care necesită dezinfectarea)

– un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții, funcționalitate net superioară

– realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, contribuind astfel la scăderea numărului real de infecții nozocomiale

– înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor 2 puncte de transfuzii existente în spital

– spitalizarea de zi se va putea face unitar respectând toate normele în vigoare în domeniul sănătății

– asigurarea spațiilor verzi esențiale actului recuperator al tratamentului (cca. 20 mp/pat conform normativelor).

Rămâne de văzut dacă acest spital chiar va fi construit sau va rămâne la stadiul de proiect pe hârtie sau promisiune electorală. Alin Tișe nu ar fi nici primul nici ultimul politician care promite multe investiții înainte de alegeri și după ce este ales pune proiectele în sertar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *