Tabăra pentru copii și tineret din Leghia, județul Cluj a ajuns o ruină, la 8 ani de când a fost pus lacătul pe porțile clădirii. Transferată de la o instituție la alta și ignorată de autorități, tabăra s-a degradat de la an la an. Acum, geamurile sunt sparte, scările clădirii principale sunt rupte, piscina este plină cu apă verde, în care doar broaștele se mai scaldă. Întreaga zonă a fost năpădită de vegetație. După ce a fost lăsată să se degradeze foarte mult, tabăra va fi preluată de Consiliul Județean, care oricum are multe proiecte restante.
Tabăra din Leghia s-a închis în 2011, după ce Guvernul a decis ca imobilul să treacă de la Ministerul Tineretului și Sporturilor la Primăria Aghireș. Potrivit legilor în vigoare, noul proprietar avea obligația să mențină destinația clădirii preluate și să se desfășoare activități cu caracter recreativ. Mai mult, Ministerul avea obligația să verifice dacă sunt respectate obligațiile. Primăria Aghireș a ridicat din umeri că nu are bani, Ministerul s-a prefăcut că nu vede nimic din dezastrul din Leghia. Așa, sub privirile nepăsătoare ale autorităților, tabăra a ajuns o ruină.
Conducerea Primăriei din Aghireș spune că a făcut ce a putut, a conservat clădirea și a pus gratii.
Acum, când imobilul este într-o stare avansată de degradare, va fi preluat de Consiliul Județean. În ședința de Consiliu Județean de miercuri, 29 august, va fi votat un proiect de hotărâre în acest sens.
“Este oportună preluarea în domeniul public al Județului Cluj a imobilului cu destinația de tabără școlară, modernizarea acesteia în scopul: extinderii reţelei de facilităţi de timp liber, cu precădere, pentru beneficiarii serviciilor de educație si sociale furnizate de entitățile publice de sub autoritatea Consiliului Județean Cluj și de către consiliile locale din județul Cluj, implicând costuri reduse, dar cu eficacitate maximă în atragerea tinerilor la practicarea diferitelor activităţi de timp liber; utilizării mai intense a infrastructurii de învăţământ, pentru a putea fi utilizate de tineri în scopul practicării de activităţi de timp liber, conform prevederilor legale în vigoare; dezvoltării activității de voluntariat; creşterii numărului practicanţilor de sport în rândul copiilor şi tinerilor, inclusiv prin amplificarea sistemului de competiţii sportive; asigurării accesului elevilor şi copiilor în tabere şi încurajarea practicării sportului; atragerii tinerilor cu dizabilităţi către practicarea sportului, oferind condiţiile adecvate de acces”, scrie în proiectul de hotărâre.
Pentru reabilitarea clădirii ar fi nevoie de 300.000 euro. Cât de repede va găsi Consiliul Județean bani și chef pentru acest proiect rămâne de văzut. Să luăm în calcul doar faptul că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor are o întârziere de cinci ani, închiderea rampei neconforme de deșeuri este întârziată cu 8 ani, drumurile județene sunt reparate doar o treime.
La nivel national, 25 de tabere sunt în aceeași situație.