Afacerea zilei

Clujeanul Dorel Goia da lovitura: finantare de 16 milioane de euro de la BERD, adica injectie de incredere. Face Grupul Teraplast miliardul de lei in 2019? Goia are cea mai valoroasa afacere din Transilvania

Unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Cluj, Dorel Goia, actionarul majoritar al Grupului TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de construcții cu capital romanesc, a facut un anunt-bomba: Bancia Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va injecta 16 milioane de euro in TeraPlast, ca parte a unei strategii de consolidare a investitiilor companiei. Mai mult decat banii, pe care Goia avea de unde sa ii ia din peisajul bancar romanesc, conteaza ca BERD, un simbol al pietei financiare, acorda un vot de incredere firmei clujeanului Goia, firma pe care BERD o vede ca avand mare potential de crestere.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Banca promovează stabilitatea şi diversificarea produselor din sectorul financiar, dezvoltarea infrastructurii, cât şi restructurarea sectorului energetic şi creşterea sustenabilităţii şi eficienţei energetice.

Intrarea BERD in constelatia TeraPlast ne aduce insa la momentul unei analize importante. Caci ne arata ca TeraPlast s-a facut mare. 

Cifra de afaceri a Grupului TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc, a crescut cu 91% în 2018, la 804,9 milioane de lei, pe fondul avansului luat de Divizia Steel, susținută de extinderea pe piața din Serbia și consolidarea Depaco. În aceeași perioadă, EBITDA consolidată a Grupului a crescut cu 55%, la peste 65 milioane de de lei.

Iar cresterea EBITDA la grupul Teraplast cu 55 la suta e importanta.

Indicator al performanțelor financiare ale unei firme, EBITDA reprezintă câștigul unei firme înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare, iar formula de calcul este următoarea:

 

EBITDA = profitul net + cheltuiala cu dobânda + cheltuiala cu impozitele + cheltuiala cu amortizarea + deprecierea

 

EBITDA poate fi folosit atunci când vrei să analizezi profitabilitatea dintre companii și industrii, dar și pentru a evalua tendințele industriei în care activezi în timp, căci, spre exemplu, este eliminat impactul cheltuielilor cu dobânzile.

 

Este clar ca Dorel Goia, prin achizitiile din ultimii 5 ani, prin investitiile oportune facute la timp, culege (si va mai culege) roadele profitabilitatii.

Prima intrebare este daca Grupul Teraplast va trece in 2019 de un miliard de lei cifra de afaceri pe grup. 

Chiar si daca se va apropia de miliard, Grupul Teraplast devine cea mai importanta afacere cu capital romanesc din Ardeal.

Iar asta ridica cea de a doua intrebare: cat valoreaza acum grupul, mai ales dupa anuntul intrarii BERD. Analistii din sectorul M&A (merging and acquisition) spun ca mult. Foarte mult. Acum undeva la 180 de milioane de euro. In cazul unui exit in termen de 3-5 ani, clujeanul Dorel Goia ar putea incasa peste 300 de milioane de euro.

 

Dorel Goia nu este la prima constructie gigantica de acest gen. In CV-ul sau antreprenorial regasim si exit-ul din Astral, firma de cablu vanduta la UPC in 2005 cu 420 de milioane de dolari, unde era actionar. De asemenea, acum cativa ani, Goia, din calitatea sa de actionar la ROMBAT, a incasat o suma frumusica din vanzarea producatorului de baterii de masina, vanzare estimata la 40 de milioane de euro.

La o conferinta in 2017, Goia spunea despre ce ar face acum cu banii:

 

„Dacă aş avea cu 25 de ani mai puţin  o treimie din bani i-aş investi în imobiliare, o treime în sfera serviciilor de durată care dau unicitate, cum ar fi infrastructură telecom şi restul în industrie, unde aş face ceea ce fac astăzi, care este cel mai greu lucru”, a spus Goia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *