In vizor

Răspunsul INCREDIBIL al lui Bogdan Roșca, directorul Radio Cluj, instituție plătită din bani publici, când a fost întrebat de reporterul Ziar de Cluj de ce își ține salariul la secret. Secretomania pornește din București

Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, instituție plătită din bani publici, dă dovadă de o nesimțire ieșită din comun. Pe modelul boss-ilor lui de la București, își ține salariul la secret, iar atunci când este întrebat cât încasează lunar, devine obraznic și îi trimite pe jurnaliști la plimbare. Aflați din materialul următor ce salarii imense încasează șefii Societății Române de Radiodifuziune și ce dialog nemaipomenit am avut cu directorul Roșca. 

Șefii Societății Române de Radiodifuziune (SRR), o instituție care toacă bani publici, adică cum ar veni banii noștri, ai fraierilor care ne plătim contribuțiile la stat, consideră că nu este de interes public valoarea salariilor lor. Le țin la secret și invocă regulamentul GDPR care protejează datele cu caracter personal.

Mai mult, atunci când jurnaliștii de la Libertatea au solicitat grila de salarizare, pe funcții, conducerea SRR a invocat o decizie a Curții Constituționale din 2006, care prevede că salariul individual nu reprezintă interes public. Numai că SRR n-a precizat și că aceeași decizie a CCR prevede că, în cazul instituțiilor publice, „bugetele sunt publice, iar cheltuielile, inclusiv cele cu salariile, sunt tot publice”. 

Pe surse, Libertatea a aflat totuși că Georgică Severin, șeful SRR câștigă aproape 30.000 lei/lună. Șeful SRR cumulează două salarii: unul de președinte (echivalent cu salariul de ministru – 11.000/lună) și altul de director general (echivalentul a 5 salarii medii din SRR, conform unei decizii interne – 12.000 lei), iar pe lângă salariu, se mai adaugă primele cu ocazia sărbătorilor, diurnele și deplasările, ca la final să ajungă la aproape 30.000 de lei pe lună. 

Conform bugetul.ro, consilierii lui Georgică Severin sunt la fel de bine răsplătiți și primesc în jur de 9.000 de lei brut pe lună. Un caz special este Mihaela Kaitor, consilier de management la Cabinetul Președintelui Director General (PDG), fostă secretar general în Ministerul Culturii și considerată mâna dreaptă a lui Georgică Severin. PDG poate modifica orice salariu, o data la 6 luni și i-ar fi dat o majorare salarială consilierei sale, în urmă cu aproximativ două luni, astfel încât a ajuns la aproximativ 16.000 de lei.

Nesimțirea și aroganța de la București s-a transmis și la Cluj. În declarația de avere a lui Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, salariul este confidențial. În căsuța rezervată valorii salariului pe care îl încasează lunar scrie „conform fișei fiscale”. 

salariu bogdan rosca

Ne-am încercat norocul și l-am contactat telefonic pe boss-ul Radio Cluj. I-am spus despre ce este vorba, iar răspunsul lui a fost de-a dreptul incredibil.

„Eu nu pot să cred că îmi adresați o astfel de întrebare, fiind jurnalist. Nu pot să vă dau un astfel de răspuns”, a spus Bogdan Roșca. 

L-am întrebat de ce nu poate să ne dea un astfel de răspuns. După 5-6 secunde de tăcere ne-a închis telefonul în nas. L-am resunat, dar ne-a respins apelul. După aproximativ 15 minute, Bogdan Roșca ne-a trimis un SMS, prin care ne sfătuiește să luăm legătura cu conducerea SRR. 

sms bogdan rosca

Este interesant faptul că Bogdan Roșca nu știe cât încasează lunar și ne trimite la plimbare la șefii lui din București. În mod sigur, vom primi același răspuns ca și colegii de la Libertatea. 

Dacă tot refuză să își facă public salariul, haideți să vedem ce avere are Bogdan Roșca, acest director de radio public. Are două terenuri în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în suprafață de 153 mp, respectiv 21 mp, cumpărate împreună cu soția, în 2009, respectiv în 2012. Șeful Radio Cluj are și trei apartamente în Cluj-Napoca. Două au fost cumpărate în 2009, respectiv în 2012, împreună cu soția și au suprafața de 128 mp, respectiv 64 mp. Al treilea este al soției și l-a dobândit prin moștenire. 

Roșca are două autoturisme: un Mini Cooper, an fabricație 2002 și un Mercedes Benz A, an fabricație 2012. Ambele au fost dobândite prin cumpărare. Nu stă deloc prost nici la capitolul bani. Are conturi bancare, depozite și fonduri de investiții în valoare totală de peste 38.000 lei. Are și acțiuni și părți sociale în valoare de peste 45.000 lei. Are și datorii la bănci în valoare de 50.000 euro, respectiv 3.800 lei. 

Ca să ne facem o idee despre salariul secret al lui Bogdan Roșca, acesta a fost remunerat în anul 2015 cu 189.140 de lei, adică 15.761 lei/lună. Salariul său a crescut în 2015 cu 71.138 de lei, în anul 2014 el fiind remunerat cu 118.002 lei. 

Ceilalți șefi din Radio Cluj nu au considerat că salariile lor trebuie ținute la secret. Cu excepția redactorului șef, Andrei Huțanu, a cărui declarație de avere nici nu este de găsit pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. 

Mircea Pogăcian, care îndeplinește funcția de inginer șef, apare în conducerea Radio Cluj. Acesta are un salariu de 78.211 lei anual, ceea ce înseamnă că încasează undeva la 6.500 lei/lună. 

Maria Vișan, contabilul șef al Radio Cluj, are un salariu anual de 130.764 lei, ceea ce înseamnă că lună de lună primește aproape 11.000 lei.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *