Jos palaria

Patru nebuni frumoși umblă hai-hui pe coclaurile Transilvaniei! În sfârșit un proiect fain pentru Centenar

„Via Transilvanica” și-a început povestea la pas, o drumeție ce unește harta României de la nord la sud, de la Putna la Severin. O drumeție prin cele mai frumoase locuri ale Transilvaniei, pornite din inima Bucovinei și sfârșindu-se la Dunăre, dincolo de Cheile Nerei.

Alin Ușeriu, Mircea Miclea, Voicu Bojan și Toma Farcane sunt pionierii acestui traseu ce leagă prin povestea lor locuri mirifice, obiceiuri reprezentative, culturi pestrițe și oameni. Oameni ce se regăsesc într-un jurnal al unei „frății”, oameni ce diferă și se aseamănă în același timp.

Asociația Tășuleasa Social își propune, în cadrul proiectului Via Transilvanica, să amenajeze un drum turistic care să străbată ținutul Transilvaniei, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale acestuia. Cu un parcurs de 950 de km, drumul va porni de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, legând astfel culturi, etnii, tradiții și obiceiuri colorate, vechi dar încă vii.

Drumul celor patru muschetari prinși în slujba României Centenare la curtea Tășulesei însumează 950 kilometri, sute de localități, munți, dealuri, câmpii, ape și asfalt. Contrastele Transilvaniei sunt văzute și adnotate de drumeții desprinși parcă din romanele lui Constantin Chiriță, Cireșarii. Poate fi puțin exagerată comparația, dar este una neaoșă, la fel ca „aventurile” lui Calistrat Hogaș. Temerarii sunt voluntari ai Tășuleasa Social, cu o excepție. Alin Ușeriu este chiar fondatorul Tășuleasa, ultramaratonistul Tibi Ușeriu fiind fratele mai mic al creierului organizației. Mircea Miclea, profesor universitar UBB și fost ministrul al Educației și Învățământului, Voicu Bojan – jurnalist (PressOne, Dilema Veche, Romania Insider) și un alt sportiv „de cursă lungă”, Toma Farcane, sunt voluntari cu vechime, promotori ai acestui proiect îndrăzneț.

Căruțele rămase amintire a unui ev mediu în care revoluția industrială este prezentă prin drujba plină de ulei, iar telefonul „smart” din mâna „birjarului” este semnalul că ne aflăm, totuși, în plin secol XXI, sunt doar un mic exemplu descris de temerari în creionarea locurilor prin care aceștia trec.

Porniți din kilometrul zero, de la Tășuleasa Social, din Pasul Tihuța, înarmați cu rucsaci împovorați de corturi inutile, cu bocanci și bețe speciale pentru drumeții, cei patru nebuni au ajuns, după șase zile de marș deloc forțat, la Sovata. Nu aleargă într-un concurs, dar nici nu zăbovesc prea mult pe coclauri, indiferent cât de mare le-ar fi tentația de a rămâne într-un loc sau altul, căci tentația există: priveliști liniștitoare, oameni faini și primitori, zămă de șălate cu mămăligă în pături și jumeri, jinars de poame, pită de casă, concerte gratuite la 4 dimineața…

Până la urmă, acesta este și scopul drumului parcurs de Alin, Mircea, Toma și Voicu: să adune într-un singur loc, Via Transilvanica, tot ce are românul ardelean mai fain, oameni, zone, resurse hrănitoare, povești și simțiri.

Drumul este încă la început. Aventura celor patru continuă, căci nu se vor întoarce acasă numai după ce vor cina la Dunăre. Până atunci, site-ul Via Transilvanica ne va sta ca un martor al pelegrinilor Transilvaniei. Orice curios poate citi zilnic experiența ardeleană, un mare reportaj în serial despre locuri și oameni pe care fiecare dintre noi musai va vrea mai apoi să le cunoască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *