În mai puțin de două săptămâni în Cluj-Napoca va începe Olimpiada Internațională de Matematică, eveniment de amploare și semnificativ pentru municipiul Cluj-Napoca. Concursul se va desfășura în perioada 3-14 iulie și prezintă un interes deosebit la nivel mondial. În total s-au înscris un număr de 114 țări, din care 112 vor fi în concurs și 4 au rol de observator. Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, a dezvăluit o serie de amănunte cu privire la organizarea și desfășurarea acestui concurs.
Olimpiadă de matematică își află începuturile în anul 1959. Prima și a doua olimpiadă internațională de matematică s-au desfășurat în România în 1959, datorită eforturilor Societății de Științe Matematice din România, când au participat șapte țări din Europa de Est (Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, RDG, România, Ungaria și URSS). De atunci, numărul de țări participante a crescut treptat, iar în prezent peste 100 de țări din 5 continente participă la Olimpiada Internațională de Matematică.
La ediția din acest an participă 114 țări. Din cei 125 de membri ai Internaționalei de Matematică, vor fi prezenți 114 țări, adică o mare majoritate a acestora.
”Este mai mult decât un eveniment pentru un oraș. De fapt, este un eveniment pentru România. Este vorba de a 59-a ediție, un moment la care participă mințile luminate ale lumii, fiind vorba de copii care vor ajunge în poziții de decidenți în toate domeniile de-a lungul anilor”, a declarat Valentin Cuibus.
De ce este importantă această Olimpiadă pentru Cluj?
”Acum doi ani, Olimpiada a fost organizată în Hong Kong, iar anul trecut a avut loc în Rio de Janiero. Anul viitor, acest eveniment va fi găzduit de Londra, iar peste doi ani, de Sankt-Petersburg. Printre aceste capitale figurează și Clujul. În momentul în care la Rio de Janeiro a fost preluată desfășurarea Olimpiadei, atunci nimeni nu știa despre Cluj. Impresia a fost favorabilă orașului nostru, datorită unui film foarte bun pe care l-am trimis acolo. Dar dincolo de aceste aspecte, a fost vorba de o luptă.
Inițial, ediția din acest an trebuia să fie organizată de București. Iar de 5 ani se știa deja că olimpiada urmează să se organizeze și în România. Acum doi ani, adică în 2016, Bucureștiul a renunțat la această opțiune, de a organiza Olimpiada Internațională de Matematică și a comunicat Ministerului Educației că nu are capacitatea logistică și organizatorică pentru a organiza desfășurarea acestei olimpiade”, a adăugat Cuibus.
Una dintre condițiile care trebuiau asigurate, pentru a putea găzdui desfășurarea Olimpiadei la Cluj, se referea la spațiul logistic.
Organizarea, chiar și pentru Cluj, este dificilă. Iar provocările sunt în desfășurare, adică abia urmează și se referă la varietatea foarte mare a culturilor din care vin participanții.
”Trebuie să ne adaptăm la toate situațiile, să ținem cont la cazare, la masă. În continuare, sunt mari probleme în cazul anumitor persoane în ceea ce privește stabilirea meniului. Nici acum nu se știe precis cum vor fi asigurate aceste meniuri speciale”, a notat Inspectorul Școlar General, Valentin Cuibus.
De asemenea, sunt invitați și ambasadorii celor peste 100 de țări înscrise la acest eveniment. Însă de acest aspect răspunde Ministerul Educației. În ceea ce privește organizarea propriu-zisă, de aceste detalii este responsabil Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Fiecare țară care participă la OIM are o echipă formată din 1 până la 6 membri.
În total sunt 615 persoane participante, iar lista este închisă deja.
De asemenea, sunt așteptați să participe 110 lideri de țară.
Olimpiada Internațională de Matematică din acest an se va defășura în Sala Polivalentă a municipiului Cluj-Napoca. Aici vor fi montate un număr de 700 de birouri.
O altă particularitate a Olimpiadei constă în faptul că acest concurs nu este organizat pe clase, ci este același pentru toată lumea. Subiectele vor fi identice pentru toți participanții, iar cei înscriși au vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
Este singurul concurs la care nu se acordă premii. Se acceptă ideea de premiu, astfel încât toți participanții luptă pentru medalii (aur, argint, bronz) și pentru diplome. Dar nu se acceptă orice altă formă de recompensă sau premii. Iar aceasta deoarece, participanții luptă pentru o idee.
Olimpiada va fi transmisă live pe toate rețelele de socializare în toate țările participante la proiect.
Ursulețul Mimo – este mascota care va reprezenta ediția din acest an a OIM. Dacă anul trecut în Brazilia, mascota olimpiadei internaționale a fost papagalul din animația Rio, acum mascotă este ursulețul Mimo. Mascota MIMO este importată din Basarabia, unde există o asemenea fabrică la Bălți. Iar numele mascotei a fost ales în urma unei campanii desfășurate pe Facebook, unde au fost înregistrate în jur de 350 de nume, din care Comisia a selectat unul. S-a mers și pe ideea de a alege un nume ușor de reținut și de pronunțat. Numele ”MIMO” a fost ales de o profesoară de limba și literature română, din Slatina, județul Olt, care, în mod exceptional, a primit din partea Comsiei un exemplar.
Spre deosebire de Brazilia, Cluj-Napoca va oferi tuturor participanților mascote. ISJ Cluj a cumpărat deja 1.500 de asemenea ursuleți.