Anchete

Astefanoaie, seful Operei clujene, luat la suturi de sindicat (in sfarsit!). Truditorii din Opera il acuza de dezbinare, nerespectarea legii, umilirea artistilor, angajari pe criterii religioase, adica numai "pocaiti"

Mai bine mai tarziu decat niciodata, spune o vorba, dar parca prea mult a durat somnolenta colectivului Operei Romane din Cluj! 3 ani de tacere in care, fraieri tematori, au rabdat umilinte istorice, de frica unui parvenit artistic, pus pe pile politice (si care tot de par politic va pica in curand), ma refer aici la Florin Astfeanoaie, singurul director din istoria operelor LUMII prin ca a copiat la doctorat.

Dupa 3 ani de lasitate, manati mai mult de umiline, membrii sindicatului au facut prima sedinta adevarata. Spiritele s-au incins, asa arata inregistrarile din microfoanele ascunse pe care Ziar de Cluj le-a plasat strategic in incaperea de sedinta cu cateva ore inainte.

Angajatii si-au dat drumul la gura si il acuza pe Florin Estefan Astefanoaie de dezbinare, nerespectarea legii, umilirea artistilor, angajari pe criterii religioase.

 

Operat de peritonita, adus cu arcanul la evaluare

Este vorba de basul Florin Sampelean, membru al corului operei clujene de 9 ani.

Desi evaluarile si examinarile se desfasurau odata pe an sau la doi ani, Estefan a decis sa-i examineze pe cei pe care nu-i inghite la fiecare 6 luni.

Asa se face ca Sampelean a trebuit sa se prezinte la examinari direct de pe patul de spital, ca sa nu-si piarda postul:

„Am fost operat de peritonita, nu puteam nici vorbi, dar a trebuit sa cant!”, spune Sampelean in timpul sedintei, fiind unul dintre cei mai vocali angajati, o surpriza placuta.

De altfel, membrii corului prezenti la sedinta sindicala afirma ca au fost examinate doar 4 persoane cu scopul de a fi date afara, lucru care s-a si intamplat cu doua dintre ele.

Este vorba de: Hutanu Corneliu, Sofron Andrei, Demeter Tudor si Sampelean Florin. Cei in cauza marturisesc la unison:

„Stiam dinainte ca urmeaza sa fim dati afara!”

De altfel, Florin Sampelean a fost evaluat doar din materialul studiat si repetat in timpul spitalizarii sale: „N-am avut niciodata o problema religioasa cu nimeni, dar dupa tot ce mi se intampla, am inceput pe buna dreptate sa ma intreb, o fi asta o problema ca sunt ortodox si chiar preot ortodox?”

In apararea lui Sampelean si a celorlalti 3 membri ai corului, a sarit si dirijorul corului, Corneliu Felecan care a spus:

„Florin este singurul bas, singurul bas adevarat dintr-un cor profesionist din Cluj. Filarmonica din Cluj nu are asa ceva. Si noi il hartuim!”.

Si ceilalti membri ai corului si ai orchestrei au subliniat ca „s-au facut si se fac abuzuri de catre conducerea institutiei, incat si Estefan s-a prins ca trebuie sa o lase mai moale”.

Cei din cor au demascat abuzul din urma cu 2 ani, cand Estefan a vrut cu orice pret sa-si angajeze un prieten in postul de maestru de cor. Dupa toate abuzurile, neafisarea postului la concurs, nepublicarea postului vacant pe site, a angajat un maestru de cor la care a trebuit sa renunte la numai o zi de la angajare din cauza incompetentei. In aceasta speta, spun ei, exista un proces pe rolul instantei.

Tot din partea coristilor prezenti a venit si acuza ca ” Estefan are astfel de apucaturi, de a face presiuni la cor sa fie promovat nu stiu cine de la biserica…”

Pai, noi, la Ziar de Cluj, de cand va tot spunem ca Astefanoaie a instaurat armada pocaitilor la Opera din Cluj, ca a prostituat Opera punand-o la picioarele unui proxenet pe nume Miko Matei, facand-o presul milionarului Daniel Metz?

Maestru de cor in varsta de 80 de ani: beat muci zilnic si senil

 

Foarte multi din cei prezenti au adus in discutie situatia maestrului de cor Emil Maxim. Dupa ce s-a vazut nevoit sa renunte la cel pe care a reusit sa-l tina doar o zi, Estefan a fost nevoit sa gaseasca o situatie de compromis. Asa ca l-a angajat pe Emil Maxim, in varsta de 80 de ani, care vine aproape zilnic beat la repetitii si la spectacole.

„Atat era de beat odata la un spectacol, ca era sa intre in scena, i-am zis, vedeti ca va vede publicul din sala”, a declarat o corista in cadrul sedintei.

Foarte multi membri din orchestra au semnalat faptul ca Estefan prefera sa mentina artisti angajati pe perioada determinata, asupra carora are control absolut, pentru ca, putand la nevoie, daca nu-i sunt fideli si loiali sa nu le mai prelungeasca contractul de munca.

 

Obligati sa cante moca la diverse susanele

 

Vasile Cionca, liderul de sindicat al corului, a adus in discutie anumite contracte care nu sunt la vedere intre opera si unele organizatii: „Nu ni se pare corect sa fim obligati, sa participam gratuit la spectacole unde o organizatie incaseaza banii, iar noi incasam conditiile meteo!”

 

Angajatii Operei, prost platiti. In schimb, onorarii de 14 000 de lei pe seara pentru un dirijor!

 

Nu este gresit cand spunem ca angajatii Operei sunt niste fraieri. Astefanoaie stie cum sa le bage frica in oase sau, cel putin pana acum, a stiut. Oamenii au acceptat prea mult timp sa fie prost platiti, in timp ce in jurul lor zburau zecile de mii de lei pe onorarii de o seara la diverse pile.

„Este destul de multa umilinta sa vezi ca unii invitati din afara, prieteni ai domnului director, iau bani cu carul, iar noi angajatii, stam cu mainile goale. 
Nu odata am luat atitudine pentru colegii din cor care fac roluri. Doamna Jalba (secretar muzical) ne-a motivat ca nu sunt bani. Si atunci am zis: Bine, doamna, nu avem bani, dar platim un dirijor invitat, Soare (n.r. Tiberiu Soare) ca tot lumineaza lumea, cu 140 de milioane de concert. M-a intrebat de unde stiu. S-a intamplat sa stiu. Platim un solist de la Bucuresti cu 120 de milioane pe spectacol….si atunci nu aveti 80 de lei sa platim un corist care face roluri?”, a spus Cionca.

Asa s-a intamplat la ultimul spectacol din Elixirul Dragostei, cand a fost invitata o soprana de care nu a auzit nimeni, niciodata, prietena cu Estefan. Conducerea a fost nevoita sa o inlocuiasca in ultimul moment, atat era de slaba.
Liderul de sindicat al solistilor, Sorin Lupu, a propus sa se consemneze in procesul verbal dorinta solistilor operei si anume ca „fiecare solist invitat sa aiba cel putin nivelul celui mai slab solist al institutiei”.

Sindicatul se va reuni inca o data pe data de 24 mai. Rugam participantii sa nu ne distruga microfoanele, daca le gasesc, avem nevoie de ele si pentru alte sedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *