Conform informațiilor publicate de specialiști, cantitatea de gunoi depozitată la rampa RADP de la Pata Rât (a se citi, muntele de gunoi) este de 270.000 tone, iar capacitatea autorizată este de 358.000 tone, adică în maximum 4 luni platforma de depozitare „temporară” a RADP se va umple la cote maxime. Deșeurile nu pot fi stocate și prelucrate nici la CMID, deoarece acesta efectiv nu există.
Cel mai probabil, în câțiva ani, lângă Muntele de Gunoi va mai apărea un al doilea și al treilea depozit de gunoi. Iar aceasta deoarece nu va exista curând nici Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Autorizația de Mediu din 2015 prevede un bazin de colectare a levigatului de 20mc. Măsuri insuficiente, raportate la cantitatea de gunoi depozitată deja.
Astfel, conform Gărzii Naționale de Mediu Cluj, spre finalul lunii martie, la depozitul Pata Rât au fost constatate ″scurgeri de levigat în partea sudică a depozitului neconform de deșeuri, ca urmare a executării mecanice a unui canal deschis care a permis evacuarea unei cantități apreciabile de levigat (debit de cca 25l/s) în pârâul Zăpodie″. Scurgerea de levigat a continuat, iar CJ Cluj nu a luat nici o măsură concretă privind stoparea fenomenului.
Întrucât actuala autorizație de mediu are picioare scurte, iar muntele de gunoi de sub administrația RADP crește fără oprire, este nevoie de un nou proiect de autorizate de mediu. Referitor la acest aspect am discutat cu directorul APM Cluj, care ne-a informat că nu există nici o altă solicitare privind un nou acord de mediu semnat de RADP.
Pe de altă parte, de la RADP Cluj nu am primit nici un răspuns, semn că acolo nu se au în vedere măsuri concrete cu privire la rampa de gunoi de la Pata Rât. Altfel spus, așteptăm incendiile. Mai exact, cei de la RADP par a miza mai degrabă pe incendii, ca pe o soluție rapidă de rezolvare a problemei deșeurilor. Deoarece până în prezent responsabilitatea este plasată de la o instituție la alta, iar ″starea de urgență″ nu e chiar urgentă, autoritățile implicate în acest ″proiect″ tenebros par a aștepta incendiile. Doar acestea mai pot șterge urmele deșeurilor. Iar cauza incendiilor, după cum se știe, este autoaprinderea.
sursa foto: István Szakáts/Facebook