Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat luni ca a activat mecanismul de protectie civila in cazul imunoglobulinei, pentru ca medicamentul lipseste de pe piata.
„Motivul este simplu, lipsa imunoglobulinei de pe piata, pacientii au ramas fara acest medicament. Am facut toate eforturile. Guvernul a suspendat taxa clowback si totusi nu s-a intamplat nimic. Pentru luna martie se preconizeaza sa nu intre nicio fiola. Pentru aprilie sunt promisiuni. Am primit acceptul premierului sa declansam aceasta prcedura. Este o alerta la nivel european, solicitam la nivel european doze de imunoglobulina”, a declarat Sorina Pintea la Antena 3.
Dar sa luam o pauza si sa ne amintim cu urla in noiembrie anul trecut ex-ministrul Sanatatii, Bodog (tot de la PSD) ca nu exista o criza a imunoglobulinei, ca este un caz inventat de “dusmanii” personali ai PSD si ai Romaniei, de putredul capitalism din sistemul medicamentelor!
Cand colo, vine colega sa, trei luni mai tarziu si ne zice: „Nu am gasit solutii. Eu cred declansarea acestui mecanism era absolut necesara”. Pentru ca, spune ministrul Sanatatii, de acum doua saptamani a cerut fiole la tarile partenere, dar nu a fost gasit raspunsul. „Am considerat ca nu mai avem timp. Romania are nevoie de acest medicament in acest moment”, a spus Pintea, adaugand „din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Santate, avem nevoie 5.000 de fiole 2, 5 mg lunar”.
Ulterior, Ministerul Sanatatii a transmis printr-un comunicat de presa motivele declansarii mecanismului de protectie civila si procedura de urmat.
„Ministerului Sanatatii a informat Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene”, arata un comunicat al Ministerului.
Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile.
„Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar”, mai arata Ministerul Sanatatii.
Interesant este faptul ca, acum doi ani, se atragea atentia ca daca se aplica prevederile din programul de guvernare PSD privind mercurialul la medicamente nu vor mai fi medicamente. Cum au venit la putere, imediat au aplicat mercurialul. Si acum mor romanii pentru interese obscure. Asa ca doamna ministru, din punctul de vedere al Ziar de Cluj, ar fi trebuit sa iasa si sa declare: „DIN CAUZA INCOMPETENTEI SI LACOMIEI GUVERNULUI, Romania va activa mecanismul de protectie civila in cazul imunoglobulinei”.
Producătorii locali de medicamente spun că nu au fost contactaţi de autorităţi
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente (PRIMER) a contactat atât Ministerul Sănătăţii cât şi Guvernul în încercarea de găsi soluţii pentru medicamentele deficitare, cum este imunoglobulina, dar autorităţile nu au răspuns, a declarat Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.
„Am contactat de două ori în 2017 Ministerul Sănătăţii pentru a le oferi suportul producătorilor locali de a găsi soluţii pentru a aduce medicamentele deficitare din SUA sau din India, unde există mai mulţi producători, când cu crizele clonazepam (Rivotril) şi imunoglobulină. Am contactat prin intermediul presei cancelaria prim-ministrului pentru găsi soluţii de a produce local medicamente deficitare. Din septembrie şi până acum cu siguranţă am fi gasit o sursă de imunoglobulină, chiar şi poate neautorizată încă în România, dar măcar am fi reuşit să aducem ceva. Nimeni nu ne-a contactat înapoi, ca de obicei autorităţile iau legătura cu producătorii internaţionali şi nu vin la discuţii cu cei locali”, a spus Damian.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) numără 16 fabrici din ţară, care fabrică peste 1.500 de medicamente şi care au făcut în ultimii 10 ani investiţii de peste 500 de milioane euro.
“Medicamentul “Made în Romania” este respectat în peste 100 de ţări în care este exportat, mai puţin în ţara lui de origine. Salutăm susţinerea pe care Guvernul o dă fabricilor de autovehicole şi aşteptăm aceeaşi susţinere şi pentru industria de medicamente. Un dialog deschis cu fabricile de medicamente din ţara poate rezolvă inclusiv pe termen lung problemele aprovizionării cu medicamente a pacienţilor români, site-urile de manufacturiere din România fiind capabile să introducă rapid în fabricaţie multe medicamente deficitare”, a declarat recent Damian.