În emisiunea ÎN VIZOR de vineri seara de la postul de televiziune NCN Cluj, invitatul lui Victor Lungu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a vorbit pe șleau despre parcticile de angajare pe bani publici și despre cum s-au făcut angajări pe criterii politice între anii 2008 – 2012, anul prmului mandat la șefia Consiliului Județean Cluj a lui Alin Tișe.
“Am aproape 19 ani în această instituţie şi am parcurs în timp toate treptele ierarhice. Din 2013, luna august, am ocupat funcţia de director după ce am promovat concursul organizat de Bucureşti. Toată activitatea mea profesională se leagă de această instituţie. M-am trezit în 2016, luna iunie cu un scandal la care nu ne asteptam noi, cei din DGASPC Cluj. A mai existat o fostă directoare, Nicoleta Brad, care nu mai este printre noi, dar care la rândul ei a fost măturată pe făraş din funcţia de conducere a instituţiei de către Alin Tişe. De fiecare dată când a ocupat scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe nu a manifestat niciodată un interes pentru problemele pe care le gestionează DGASPC Cluj” – a declarat Daniel Tămaș.
Daniel Tămaș a făcut câteva declarații interesante despre cum se angajau protejații politici:
“În baza exerciţiului fianciar 2008-2012 s-au făcut numeroase angajări la DGASPC. Pentru ei a fost o chestiune simplă: angajau cu zecile. Veneau cu “veste” primite de la partidele politice. Au înfiinţat posturi şi direcţii în interiorul instituţiei. În 2011 au angajat un director economic ce nu avea studii în domeniu. (…) E păcat că au ajuns în conducerea CJ Cluj sau pe simplu post de consilier judeţean şi primele măsuri erau să îşi angajeze rude şi prieteni sau colaboratori din partid la DGASPC Cluj.”
Tot de la directorul DGASPC Cluj aflăm și ce anume îi mână în luptă pe cei care vor să controleze direcția: “bugetul”, care “este tentant”, “fiind foarte mare”:
“În prezent ne-au acuzat că mâncăm hrana copiilor din centru, că furăm produse de curăţenie, că stăm la hoteluri de lux plătite din bani public şi multe altele. Am văzut multe mârlănii la viaţa mea, dar acţiunile lui Alin Tişe din 2016 încoace se califică în categoria grotescului. Li s-au făcut plângeri penale angajaţilor din instituţie, ne-au trimis un audit pentru patru luni, timp în care eram monitorizaţi de dimineaţa până seara. Se xeroxau mii de hârtii. Consiliul Judeţean Cluj trimitea comunicate cu cifre halucinante ce nu corespundeau cu adevărul. Omiteau să spună că avem în grijă 30.000 de persoane cu dizabilităţi. Sau despre cei aproape 1000 de adulţi şi copii pe care îi avem în grijă. Noi mulţi ani am ocupat un loc fruntaş în clasamentul direcţiilor din ţară. Avem parteneri din Elveţia ce ne-au sprijinit în ultimii trei ani foarte mult. Însă ce este tentant la această instituţie e bugetul ei, care este foarte mare dat fiind că există şi cheltuieli pe măsură.”
Hărțuirea este modul de lucru cu subordonații când luiTișe nu-i convine ceva – asta înțelegem din ceea ce a relatat Daniel Tămaș în emisiunea de vineri seara:
“Revenind la momentul din 2016, pentru o perioadă scurtă de timp au reuşit să mă elibereze din funcţie într-un mod ilegal: un vot fără un temei legislativ. Acest lucru l-a constatat inclusiv prefectul judeţului.
Am reuşit acum, mai exact în 2017 să fiu repus în funcţie după atacul prefecturii asupra hotărârii din Consiliul Judeţean aprobată ilegal. Revenit pe funcţie sunt hărţuit pentru orice acţiune a colegilor, spre exemplu o angajată şi-a mutat biroul şi eu a trebuit să dau explicaţii în faţa a cinci comisii de disciplină.”
Și, revenind la angajările pe criterii politice și crearea de posturi în acest sens, am aflat de la Daniel Tămaș și cum a fost angajată soția unui coleg de partid de-al lui Alin Tișe:
“Unul dintre exemple unor angajări surpriză o reprezintă doamna Cătărig. Ne-am trezit într-o dimineaţă că ea a devenit director economic la DGASPC Cluj. Ea este pe funcţie şi în prezent. Practic noi suntem singura Direcţie din ţară care are un director economic cu studii juridice.
De un an jumătate noi nu putem aproba un proiect de modificare al organigramei. În acea perioadă soţul ei era consilier judeţean şi respectiv vicepreşedinte al instituţiei. Că ea era prietenă de familie cu Alin Tişe, este un aspect despre care nu mă consider în măsură să îl comentez, eu ştiu doar cum au ajuns la noi în instituţie anumiţi oameni: soţii de primari de o anumită culoare politică. Asta e cea mai mare ipocrizie a lui Alin Tişe. El ne atacă pentru perioada 2013-2016, dar are o amnezie totală cu privire la perioada 2008-2012 când s-au făcut aceste angajări.
Ghinionul dânsului este că eu sunt în instuţie încă din 1999. Eu îmi aduc aminte ce a făcut el în 2008-2012, cum angajau deşi nu exista un post disponibil. Nu era asta o problemă pentru ei.
Cum să aduci pe cineva ce nu a lucrat niciodată într-o instituţie publică şi îl faci instant director fără ca acel post să fi fost vreodată în organigramă? Apoi îl faci director economic fără să aibă studii în domeniu”.
Dar, cel mai trist lucru pe care l-am aflat de la directorul DGASPC Cluj este faptul că, pe banii Direcției, protejații președintelui CJ Cluj s-au plimbat prin Europa. Pe banii copiilor și persoanelor cu dizabilități, s-a vizitat Europa și s-a decontat cazare la hotel de 4 stele – cică „pentru schimb de experiență”…
“Trecem şi peste anumite deplasări unde secretare, membrii de partid au mers la Londra sau Paris în „schimb de experienţă”. Ce scop era ca o funcţionară din CJ CLUJ să meargă să vadă Europa cazată la hotel de patru stele toate acestea din banii copiilor de la DGASPC Cluj, a persoanelor cu dizabilităţi şi aflate în dificultate.
Durerea mea cea mai mare e că ne-au acuzat de tot felul de fapte neadevărate. Ne-au făcut plângeri la DNA şi în alte părţi şi tot nu au găsit nimic. Nu au găsit să fie furată nici măcar o cărămidă.”