Din oras

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au amendat RADP pentru platforma de deșeuri de la Pata Rât

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control la depozitul de deşeuri de la Pata Rât, după stingerea incendiului de săptămâna trecută, şi au constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizaţia de mediu. În plus, s-a stabilit că există depăşiri ale concentraţiilor de amoniu, dioxid de azot şi dioxid de sulf, fiind aplicată o amendă în valoare de 60.000 de lei.

În urma lichidării incendiului care a avut loc în data de 4 octombrie 2017, la unul dintre depozitele de deșeuri de la Pata Rât, mai precis pe platforma temporară de stocare a deşeurilor municipale şi asimilabile, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, reprezentaţii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Cluj, împreună cu cei ai ISU Cluj, au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor izbucnirii acestuia.

„În perioada 5-6 octombrie 2017, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Cluj a efectuat un control pe platforma respectivă, în timpul căruia s-a constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizaţia de mediu. Precizăm că laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj a prelevat probe de aer- imisii- fiind emis un raport de încercare din care se constată depăşirea CMA (concentraţia maximă admisă) la indicatorii, amoniu, dioxid de azot şi dioxid de sulf, în unul din punctele de prelevare. În consecinţă, Garda Națională de mediu a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat remis presei.

Totodată, au fost impuse măsuri de remediere cu termene de realizare, respectiv: împrejmuirea totală a amplasamentului, gestionarea levigatului generat prin eliminare/valorificare prin operatori autorizaţi, desfiinţarea depozitărilor de deşeuri din afară amplasamentului, interzicerea descărcării depozitarii şi eliminării de deşeuri lichide/levigat/alte tipuri de deşeuri în afara instalaţiilor/spatiilor autorizate în acest sens (staţii de tratare/epurare/depozite autorizate), precum şi abandonarea deşeurilor de orice fel.

Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă determinate.

Și habar nu avem în ce stadiu se mai află anchetele pornite de Poliția muncipiului Cluj-Napoca cu privire după multiplele incendii de la Pata Rât.

Reamintim faptul că, de câteva ori pe an, de câte ori se apropie termenele de depășire a capacităților de stocare a deșeurilor, rampele de la Pata Rât se aprind spectaculos și ard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *