Este un lucru bine știut că orașul Cluj-Napoca este un important centru universitar atât la nivelul țării, cât și la nivel internațional. Însă, deși numărul de tineri care optează pentru învățământul superior a fost în scădere în ultimii ani, aproape un sfert din tinerii din România se înscriu la facultățile din Cluj.
În anul 2015, în România erau 535.218 de studenți înscriși în învățământul superior, atât în sistemul public cât și cel privat. Dintre aceștia, majoritatea, adică 410.697 erau studenți la nivel licență. Deși numărul pare impresionant, un raport publicat de Banca Mondială arată că toate centrele universitare din țară au pierdut studenți în ultimii zece ani, ca efect al scăderii numărului de nașteri din anul 1990 încoace. Însă unele centre universitare au dat dovadă de competitivitate, reușind să atragă din ce în ce mai mulți studenți.
În Cluj-Napoca, numărul de studenți a fost cu 8% mai mic în anul 2015 față de anul 2002. Însă alte orașe universitate precum Timișoara, Iași sau București au pierdut aproape o treime din studenți, mai exact, 28%. În sudul țării, în Craiova, numărul de studenți a scăzut cu 40%.
Din cauza acestor pierderi masive suferite de celalte orașe care le oferă tinerilor posibilitatea să urmeze învățământul superior, Clujul a avut de câștigat. Astfel, reședința de județ „găzduiește” în acest moment 12,2% din întreaga populație studențească a României. În anul 2002, deși numărul de studenți era mai mare, Inima Ardealului „deținea” doar 9,1% din numărul total de studenți.
Astfel, în anul 2002 la nivel licență în Cluj erau 54.429 de studenți, iar în 2015 numărul lor a scăzut la 50.264.
După anul 2014, reprezentanții Institutului Național de Statistică au început să adune informații mai detaliate, astfel că au început să se fie stocate și cifre în ceea ce privește numărul de studenți înscriși la master și în învățământul postuniversitar (în 2015 numărul lor era de 12896), dar și cei înscriși la studiile doctorale și postdoctorale (ajungând la 3374).
Tinerii din toate colțurile țării sunt atrași de mediul universitar clujean datorită profesionalismului cadrelor didactice, a diversității specializărilor, dar și a recunoașterii la nivel internațional a Universității Babeș Bolyai (UBB) Cluj.
„În primul rând este brandul universităților din Cluj, renumele lor, faptul că au pregătit de-a lungul secolelor absolvenți foarte buni. O diplomă din Cluj valorează practic cel mai mult în România la ora actuală. Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai complexă, cu cel mai mare număr de specializări, cea mai dinamică universitate care are și relații internaționale foarte bune, iar locul ei este bine plasat în cadrul european. Numărul de candidați a fost anul acesta mai mare decât anul trecut și decât acum doi ani. Cred că este și calitatea umană a învățământului superior de la Cluj, corpul profesoral care este de mare prestigiu. Clujul și la activitatea științifică a cadrelor didactice și a cercetătorilor este în prim plan în România”, este de părere Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj.