Din oras

Omega-3 obținut dintr-un deșeu. Cercetători clujeni folosesc biodieselul ca să creeze aditivi alimentari

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară folosește un deșeu nociv pentru mediu ca să creeze aditivi alimentari naturali, să scoată Omega-3 din surse vegetale și să facă industria plastică mai prietenoasă cu mediul. Deșeul se numește glicerol, este folosit în industria biodeieselului, iar cercetărorii români îl importă din străinătate.

„Acest deșeu reprezinta, lucru descoperit de noi si sustinut de literatura de specialitate, hrana pentru un anumit tip de microorganism. Practic, este o microalga care se hraneste cu acest glicerol crud, producand alti compusi de interes pentru industria alimentara. Cum ar fi 1,3 Propandiol, acid citric,  betacaroten”, ne spune Lavinia Mureșan, doctorand USAMV Cluj.

Pe lângă betacaroten și acid citric, cercetătorii încearcă să obțină Omega-3 din surse vegetale, mai exact dintr-o algă, care se hrănește cu acel deșeu rezultat din industria biodiesel. Visul cercetătorilor clujeni este ca după anul 2020, această pocedură de extragere a Omega-3 din surse vegetale să fie folosită la scară industrială.

„Noi urmărim prin aceste fermentații sa formam un Omega-3, un acid gras Omega-3 care este destul de rar intalnit in mediul acvatic si in mediul vegetal. Cu atat mai mult, proiectul vine ca si o solutie pentru consumatorii de produse vegetale care care nu mananca peste. Pentru ca ei, neavand de unde sa isi ia acest Omega-3 din sursa animala, au nevoie de o sursa alternativa pentru acest acid gras”, completează  Dan Vodnar, cercetător.

Proiectul de cercetare coordonat de Dan Vodnar este unul complex, care se intinde pe patru ani. În cadrul acestuia, cercetătorii nu se axaează doar pe obținerea aditivilor alimentar sau ai acizilor grași, ci se gândesc și cum să ajute industria plasticurilor biodegradabilee.

 Laura Mitrea, doctorand, a facut o demonstratie a transformarii glicerolului brut in  1,3 Propandiol si acid citric.

Proiectul de cercetare este unic în România, este în valoare de un milion și jumătate de euro, finanțat din fonduri europene și se va încheia în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *