Din oras

90.000 de elevi clujeni, deturnati de la ore in 9 decembrie

Profesorii clujeni demareaza, in aceste zile, referendumul pentru declansarea grevei generale in 9 decembrie. Desi protestul dascalilor e privit cu prietenie de catre elevi, acesta e, in acelasi timp, dojenit de parinti.

90.000 de elevi clujeni, deturnati de la ore in 9 decembrie, gratie posibilei greve generale pe termen nelimitat a profesorilor. Protestul dascalilor e privit cu simpatie de catre scolari, care ar beneficia de o vacanta de iarna prelungita, insa e mustrat de parinti, care spun ca pauza profesorilor le-ar putea crea elevilor dificultati de acomodare la ore.

Pentru parinti, greva profesorilor constituie un stres in plus, pentru ca nu au cu cine sa-si lase copiii.

“E o mare problema pentru un parinte, pentru ca nu are cu cine sa lase copilul. Teoretic si practic, intreruperea cursurilor, pauza educativa ar fi foarte mare. Pauzele in sistemul de invatamant sunt calculate foarte bine in functie de zona de dezvoltare a copilului, de aceea sunt mai dese vacantele in ciclul primar, insa cei mici intra foarte greu in ritm, de aceea o vacanta prelungita fara activitate constituie o problema”, explicat presedinta Fundatiei Parinti din Romania, Cristina Grigore.

Cei mai afectati de intreaga pauza a dascalilor ar fi cei peste 25.000 de copii clujeni care invata in ciclul primar.

“Pentru cei mici se creaza o confuzie daca stau in banca si nu fac nimic, iar asta poate afecta dezvoltarea copilului”, a adaugat Grigore.

Totusi, parintii clujeni sunt de acord ca profesorii nu au alta sansa sa se faca ascultati decat prin actiuni de acest gen.

“Pentru cadrele didactice e singura modalitate prin care incearca sa obtina beneficii. Daca nu blocheaza anul scolar nu au foarte mari sanse de a se face ascultati, din pacate”, a punctat presedinta Fundatiei Parinti din Romania.

Sindicatul Liber pentru Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC) incepe de astazi, strangerea semnaturilor pentru demararea grevei generale pe termen nelimitat, programata pentru 9 decembrie.

“Saptamana trecuta s-a decis la nivel de federatie declansarea acestei forme de protest din 9 decembrie. Reprezentantii sindicatelor din Invatamant vom fi prezenti in plen, in Parlament, in 9 decembrie, ziua in care se va vota bugetul. Noi vom cere un vot deschis, ca sa vedem cine si cum a votat, iar imediat dupa vot vom decide daca se va declansa manifestarea de protest”, a explicat liderul SLIPC, Lucia Cojocaru.

Cadrele didactice solicita, printre altele, acordarea unei majorari salariale de 50%, incepand cu data de 1 ianuarie 2014 pentru profesorii debutanti, acordarea a 6% din PIB pentru educatie incepand cu anul 2014, reintregirea veniturilor personalului din invatamant la nivelul celor din anul 2009, majorarea salariilor personalului nedidactic prin reintroducerea sporului de vechime in munca, precum si debirocratizarea sistemului de invatamant.

Atat elevii din Cluj, cat si studentii s-au raliat protestelor profesorilor si au organizat, greve japoneze pe parcursul lunii noimebrie. Tinerii clujeni, cu banderole albe pe brate au cerut acordarea a 6% din PIB pentru sistemul de invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *