Din oras

5,5 hectare de teren din cartierul Grigorescu, date de Primărie în concesiune către Transilvania Construcții, ar putea fi transformate în cel mai mare parc din oraș

5,5 hectare de teren din cartierul Grigorescu se află în concesiunea companiei Transilvania Construcții SA, unde funcționează baza sportivă Club Transilvania. Mare parte din teren este nefolosit, deși are un potențial imens pentru a fi transformat într-o bază sportivă similară celei din cartierul Gheorgheni. Prin unificarea mai multor terenuri s-ar putea crea cel mai mare parc din oraș.  

Hectare întregi de teren stau nefolosite în baza sportivă din cartierul Grigorescu, aflată în administrarea Club Transilvania. Este o afacere privată, a Transilvania Construcții SA, una din firmele de casă ale administrației publice locale și județene.

Compania a primit terenul de 5,5 hectare, prin concesiune, de la Primărie. Deputatul independent, Adrian Dohotaru propune ca terenurile să revină la Primărie și să fie transformate într-o bază sportivă similară celei din cartierul Gheorgheni. În acest sens, Dohotaru a solicitat să fie făcute publice clauzele din contract pentru a vedea în ce condiții ar putea fi reziliat documentul.

“Terenul este concesionat de la Primărie, sunt foarte multe parcele neutilizate, iar unul dintre motivele pentru care sunt neutilizate este evident – plata chiriei este prea mare și atunci rămân așa. De aceea, m-am gândit că ar fi important să fie utilizate de copii și de cei care locuiesc în zonă, să se plimbe pe malul Someșului și să aibă acces la facilități pentru mișcare. Atunci am lansat apelul către Primărie ca să ne arate contractul, dar cu ocazia asta și să încerce să recupereze acel spațiu, mai ales că Primăria a promis, dar nu a realizat, că va face câte o bază sportivă în fiecare cartier, iar aici ar putea fi o locație destul de bună de a face ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat în Gheorgheni. Mai mult, am propus crearea celui mai mare parc din Cluj, care cumva există, dar el nu este accesat. Toate spațiile verzi din zona de vest a orașului sunt îngrădite la Someș, inclusiv între ele. Atunci, de ce să nu faci mai multe intrări, ca să gândim un spațiu public de dimensiuni majore, cu diverse funcțiuni, iar Club Transilvania ar putea să fie baza sportivă a orașului în partea de vest a orașului”, a declarat Adrian Dohotaru.

În zona unde funcționează Club Transilvania există posibilitatea creării celui mai mare parc din oraș prin unificarea tuturor terenurilor din perimtrul respectiv.

“Eu aș opta pentru o variantă maximală de preluare a întregului teren pentru că tot terenul este al Primăriei, sunt peste 5 hectare. Ceea ce vrea Primăria acum este să mărească Parcul Rozelor, care acum are 1,5 hectare. Dacă s-ar mări cu zona de lângă Canalul Morii, care este proprietate publică atunci Parcul Rozelor care acum are suprafața de 1,5 hectare s-ar mai putea mări cu încă 1 hectar, plus cele 5 hectare ale Clubului Transilvania. Acest lucru ar presupune unificarea unor terenuri pe care Primăria deja le are”, a punctat deputatul clujean.

De asemenea, un alt aspect important avut în vedere este crearea unor căi de acces la Someș, astfel încât lumea să se bucure de râu.

“Un alt aspect important care trebuie avut în atenție este faptul că toate proiectele de master plan pentru Someș, inclusiv cele necâștigătoare au arătat că toate spațiile verzi să fie mai ușor de accesat pentru că atât Parcul Rozelor, cât și Club Transilvania nu au acces dinspre parc la Someș, ceea ce e aberant pentru că lumea vrea să se bucure de râu”, a mai spus Dohotaru.

Transilvania Construcții SA este controlată de familia Timofte. A fost înființată în 1991. În 2016, declara o cifră de afaceri de 20,7 milioane lei și un profit de 4,9 milioane lei.

De-a lungul anilor, Transilvania Construcții SA a beneficiat de mai multe contracte cu Primăria, Consiliul Județean, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. De exemplu, în 2009, compania a prins un contract de aproape 1,9 milioane lei cu Primăria Cluj-Napoca pentru lucrări suplimentare la un ansamblu de locuinţe. Modalitatea de atribuire a fost prin negociere fără anunţ de participare şi a reprezentat în fapt un act adiţional la un contract încheiat în 2006. Transilvania Construcții SA (în asociere cu SC ACI SA Cluj, SC Con-A SRL Sibiu, Universitatea Tehnica Cluj, SC Dico şi Tiganas Birou de proiectare SRL Cluj, SC Bogart Construct Cluj, SC Das Engineering Grup Cluj şi SC Grup 4 Instalatii Cluj) a construit Cluj Arena, valoarea contractului fiind de peste 115 milioane lei.  

Transilvania Construcții SA a mai avut un contract de 2,6 milioane lei cu Spitalul Județean Cluj pentru proiectarea şi execuţia de lucrări de recompartimentări nestructurale şi modernizarea centralei termice şi a unui lift.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *