
La data de 9 aprilie a.c., în intervalul orar 00.00 – 24.00 , polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ.
Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan. Aceasta a fost organizată în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2025 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), având ca scop prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă sau neadaptată și creșterea siguranței pe drumurile publice.
Sub coordonarea Serviciului Rutier, polițiștii au acționat în sistem „cascadă” pe principalele artere din județ, în zone cu risc ridicat de accidente, utilizând aparate radar de tip pistol Trucam și Autovision.
În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.
Exemple semnificative:
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea.
În jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.
La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei.
Ulterior, în jurul orei 22.50, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h . La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.
Prin astfel de acțiuni, polițiștii rutieri urmăresc prevenirea comportamentelor periculoase în trafic, în special a depășirii limitelor legale de viteză, care reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave.