In vizor

20 de cadre medicale de la Cluj-Napoca se pregatesc pentru elicopterul SMURD de la Jibou

Executivul a adoptat in sedinta de miercuri donarea a doua elicoptere SMURD, din care unul va deservi regiunea de Nord-Vest si va fi amplasat la Jibou. Operatorul medical al aparatului este Spitalul Judetean de Urgenta Cluj, astfel ca 10 medici si 10 asistenti medicali vor face garzi acolo in permanenta. O alta echipa de medici va veni de la Oradea.

Heliportul pentru elicopterul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) este construit la Jibou din bani alocati de catre Consiliul Judetean (CJ) Salaj. Motivul pentru care ar fi fost aleasa aceasta localitate ar fi de ordin financiar, potrivit autoritatilor de acolo, pentru ca Detasamentul de pompieri din Jibou are spatii de cazare pentru cadrele medicale care vor asigura garzile. 

“Noi vom coordona activitatea de urgenta, vom asigura servicii de medicina de urgenta, asistenta medicala si partea de medicamente. Garda se va face acolo, va fi amenajat un spatiu in care vor locui cadrele medicale si pilotul elicopterului”, a precizat pentru Ziar de Cluj Adela Golea, medicul coordonator al Unitatii de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean clinic de Urgenta Cluj. 

Vor fi detasati in acest sens 10 medici si 10 asistenti medicali care vor asigura periodic garzi la Jibou. 

“Operarea se va face si cu medici de la Oradea. Cu totii urmeaza, pe rand, si un program de aclimatizare, la Targu Mures. E un detaliu important, pentru ca nu se poate merge pe elicopter cu cadre medicale care au promleme cu inaltimea si li se face rau. Pana acum, toate echipele au trecut cu bine”, a mai detaliat Golea. 

Conform Hotararii de Guvern, elicopterul respectiv a fost fabricat in 2013 si are o valoare de inventar de circa 33.653.000 de lei. Aparatul de zbor fost trecut din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a Inspectoratului General de Aviatie, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Celalalt elicopter va ajunge in zona Galati. 

Foto: smurd.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *