Din oras

2.659 de mii de lei pentru copiii cu cerinte educationale speciale din Cluj

O comisie speciala se va intruni joi, 30 iunie, de la ora 14 pentru a analiza cererile depuse de parinti pentru obtinerea certificatului de orientare scolara si profesionala, in cadrul CJRAE, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Cluj.

Acest certificat, alaturi de o cerere si certificatul de nastere al beneficiarului, plus actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului legal sunt necesare la dosarul care se depune la unitatea de invatamant preuniversitar la care invata copiii cu cerinte educationale speciale, in vederea obtinerii unor drepturi banesti. Drepturi banesti, care la nivel de judet se ridica la 2.659 de mii de lei.

Hotararea nr. 423/2016 privind repartizarea pe judete a sumelor aprobate prin lege pentru finantarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa, precum si metodologia de alocare a acestor sume unitatilor de invatamant de masa, pentru anul 2016 a intat in vigoare la 22 iunie. Parintii au timp doar 10 zile, adica pana vineri sa isi depuna dosarele la institutiile de invatamant frecventate de copii.

Comisia extraordinara se intruneste saptamana aceasta din cauza “nearmonizarii legiuitorilor”, deoarece ultima sedinta ordinara a comisiei a avut loc in 23 iunie, la doar o zi dupa intrarea in vigoare a hotararii.

Care sunt copiii cu cerinte educationale speciale?

Cerinte educationale speciale (CES) sunt necesitati educationale suplimentare, complementare, care solicita o scolarizare adaptata particularitatilor individuale si celor caracteristice unei anumite deficiente sau tulburari/dificultati de invatare, precum si o asistenta complexa.

Conform legii 448/2006 republicata, persoanele cu handicap sunt acele persoane carora, datorita unor afectiuni fizice, mentale sau senzoriale, le lipsesc abilitatile de a desfasura in mod normal activitati cotidiene, necesitand masuri de protectie in sprijinul recuperarii, integrarii si incluziunii sociale.

Pe langa afectiunile vizibile, care nu lasa nicio urma de indoiala ca necesita o atentie speciala, in Ordinul pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap apar si afectiuni mai putin vizibile.
 

Problema este ca parintii nu sunt informati cu privire la drepturile copiilor. Copiii cu intoleranta la gluten, cei cu astm, cu anemii, cu melanom, de exemplu, pot avea cerinte educationale speciale, care le asigura o serie de drepturi si beneficii banesti, care sa acopere asigurarea alocatiei zilnice de hrana, a rechizitelor scolare, a imbracamintei si a incaltamintei.

 

Mic dictionar

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) – unitate conexa cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, care desfasoara servicii de asistenta psihopedagogica pentru parinti, copii, cadre didactice si care coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza, la nivel judetean, activitatea si serviciile educationale oferite de catre: Centrele scolare pentru educatie incluziva, Centrele logopedice interscolare si cabinetele logopedice, Centrele si cabinetele de asistenta psihopedagogica, mediatorii scolari.

Certificat de orientare scolara si profesionala– document/ act oficial eliberat de catre C.J.R.A.E. in colaborare cu comisiile pentru protectia copilului din cadrul directiilor generale judetene/ a municipiului Bucuresti de asistenta sociala si protectia copilului, conform precizarilor cuprinse in Legea nr. 1/5.01.2011 Legea educatiei nationale, care precizeaza diagnosticul/ deficienta si orienteaza copiii, elevii si tinerii cu cerinte educationale speciale pentru a fi integrati in invatamantul de masa.

 

Foto: cronicadeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *