Cooltura

14 octombrie: sărbătoarea Sfintei Parascheva. A donat tot ce a moștenit de la părinți

Scris de 355

În data de 14 octombrie, ortodocșii o sărbătoressc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva. Aceasta a fost o martiră din Roma secolului al II-lea, devenind sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental. Este, totodată, considerată ocrotitoare a Moldovei.

 • ”În limba greacă înseamnă ”vineri”. De aceea, în România, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută drept ”Sfânta Vineri” și este asociată cu Venera de la romani. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea. Sfanta Vineri era considerată stăpână peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora (cusutul, torsul, țesutul) fiind controlate de ea. Considerată apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor, ea dăruia și frumusețe fetelor care o ascultau”.

Textele biblice descriu multe întâmplări din viața Sfintei Parascheva, dar cel mai cunoscut moment este acela în care împărțit toate hainele săracilor, în ciuda mustrărilor părinților, de la care moștenise o avere semnificativă împreună cu fratele ei. A dăruit partea sa săracilor, ”părăsind frumusețea acestei lumi” și retrăgându-se în ”adâncul pustiei”.

Mai exact, a ales să ducă o viață simplă, duhovnicească, mergând pe calea credinței. S-a oprit la Constantinopol, unde a ascultat și urmat învățăturile călugărilor. Apoi s-a îndreptat spre ținutul Pontului.

Timp de 5 ani a stat la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar de aici a plecat spre Țara Sfântă, pentru a-și petrece restul zilelor în locuri binecuvântate de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos și a Sfinților Apostoli, notează libertatea.ro.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521.

 • În 13 iunie 1641, acestea au fost aduse la Iași, printr-un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
 • Vasile Lupu le-a adus la Iași și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.
 • De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 47 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 1 hour In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 1 hour In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
Citește și...
Recomandările redacției