Cooltura

14 octombrie: sărbătoarea Sfintei Parascheva. A donat tot ce a moștenit de la părinți

În data de 14 octombrie, ortodocșii o sărbătoressc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva. Aceasta a fost o martiră din Roma secolului al II-lea, devenind sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental. Este, totodată, considerată ocrotitoare a Moldovei.

  • ”În limba greacă înseamnă ”vineri”. De aceea, în România, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută drept ”Sfânta Vineri” și este asociată cu Venera de la romani. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea. Sfanta Vineri era considerată stăpână peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora (cusutul, torsul, țesutul) fiind controlate de ea. Considerată apărătoarea călătorilor, păsărilor și animalelor, ea dăruia și frumusețe fetelor care o ascultau”.

Textele biblice descriu multe întâmplări din viața Sfintei Parascheva, dar cel mai cunoscut moment este acela în care împărțit toate hainele săracilor, în ciuda mustrărilor părinților, de la care moștenise o avere semnificativă împreună cu fratele ei. A dăruit partea sa săracilor, ”părăsind frumusețea acestei lumi” și retrăgându-se în ”adâncul pustiei”.

Mai exact, a ales să ducă o viață simplă, duhovnicească, mergând pe calea credinței. S-a oprit la Constantinopol, unde a ascultat și urmat învățăturile călugărilor. Apoi s-a îndreptat spre ținutul Pontului.

Timp de 5 ani a stat la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, iar de aici a plecat spre Țara Sfântă, pentru a-și petrece restul zilelor în locuri binecuvântate de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos și a Sfinților Apostoli, notează libertatea.ro.

Moaștele Sfintei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521.

  • În 13 iunie 1641, acestea au fost aduse la Iași, printr-un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
  • Vasile Lupu le-a adus la Iași și le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.
  • De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.