In vizor

100.000 de lei pentru expertiză: cum analizează Consiliul Județean Cluj, la nesfârșit, lucrările aflate „în linie dreaptă” de pe aceleași drumuri județene…

Alin Tișe a mai pus de-o expertiză, din bani publici. În vreme ce Consiliul Județean Cluj informează doar cârpelile de pe aceleași secțiuni de drumuri județene, înaintând mereu – cu lucrări demarate, aflate în linie dreaptă – dar fără să le dea de capăt, acum, CJ Cluj a încheiat procedura de achiziție directă a serviciilor de expertiză pentru evaluarea unor lucrări încheiate abia anul trecut. În total, această operațiune costă județul Cluj 96.500 lei, fără TVA, adică peste 20.000 de euro. 

 sursa captură: cjcluj.ro

Întrucât DJ 108 C face parte din Traseul Regional Transilvania de Nord, lucrările inițiale la acest tronson de drum au fost executate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, bani europeni. Dar întrucât trăinicia lucrărilor efectuate este una pur românească – trebuie să menționăm că lucrările au fost executate de către Direcția Drumuri și Poduri Județene S.A. – în urma unor alunecări de teren ce au avut loc în anul 2018, Alin Tișe mai investește acum 100.000 lei, peste 20.000 de euro, pentru a expertiza acest drum. 

 

Iată de ce, înainte de a ne mândri cu fondurile europene atrase de Consiliul Județean Cluj sau de către Primăria Cluj-Napoca, trebuie să ne gândim cât costă reparațiile și expertizele ulterioare, realizate în totalitate cu fonduri românești, din bani publici, ai clujenilor?!

Ce a făcut Consiliul Județean Cluj pe DJ 108 C? A turnat un covor asfaltic pe secțiunea Ardeova-Mănăstireni și a mai peticit câte ceva la Leghia, efectuând operațiuni de plombare și burdușire.

Cam atât. 

Ba nu. Consiliul Județean nu a uitat să se laude cu fondurile europene atrase, să aducă la cunoștința publicului încheierea lucrărilor pe această secțiune de drum județean. 

Printre „realizările” anului 2018, la capitolul cârpeli drumuri județene, figurează și DJ 108 C Mănăstireni-Ardeova plus alte secțiuni importante, esențiale pentru turismul local.

Recent, la începutul lunii iulie, administrația județeană anunța achiziția unor servicii de expertiză, în valoare de 96.500 lei, fără TVA, pentru a repara cu bani românești ce a stricat cu bani europeni:

„Întrucât pe acest sector de drum ca urmare a calamităților înregistrate în anul 2018 a avut loc o alunecare de teren în zona km 52+253 – km 53+327, se impune realizarea unei expertize asupra zonei calimitate, din care să rezulte cauzele apariției degradărilor și soluțiile de remediere care se impun.

Pentru stabilirea cauzelor care au determinat alunecarea înregistrată, se vor avea în vedere toți factorii implicați, inclusiv modalitatea de executare a lucrărilor și liste de cantități, întrucât lucrările executate pe acest sector de drum s-au efectuat în cadrul unui contract de proiectare și execuție”, se menționează în caietul de sarcini.

Tot pe acest drum județean, dar pe o altă secțiune, lucrările „au intrat în linie dreaptă”. Asupra acestui aspect ne-a informat chiar ieri Consiliul Județean. 

„Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a semnat contractele de execuție a lucrărilor de întreținere pe trei noi drumuri județene”, dintre care unul este chiar DJ 108 C: 

DJ 108C DN1-Mănăstireni, de la km 28+050 la km 28+600     

Ce avem, de fapt, aici? 

Plombări și cârpeli românești. Pe o porțiune de drum lucrările abia urmează să înceapă, iar pe altă porțiune, încheiată în 2018, lucrările urmează să fie expertizate. Pe bani publici. 

Să tot repari la drumurile județene… 

Cu ce se mai lăuda Consiliul Județean Cluj acum câteva săptămâni? 

Pe drumul judeţean DJ 108C, pe sectorul cuprins între joncţiunea cu drumul naţional DN 1 şi localitatea Ardeova, lucrările de întreţinere curentă şi periodică au intrat în etapa de aşternere a covorului asfaltic.

„Îmbunătăţirea infrastructurii acestui drum judeţean asigură o legătură utilă şi rapidă între drumurile naţionale DN1 şi DN1R, facilitând, totodată, ca o adevărată poartă de intrare a Munţilor Apuseni, traficul rutier spre zonele turistice de pe direcţiile Fântânele – Beliş şi Răchiţele – Doda Pilii – Ic Ponor”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În cursul anului trecut, în continuarea acestui sector de drum, au fost executate lucrări de aşternere de covor asfaltic în două straturi.

Acum, pentru a câta oară?, se expertizează și se repară. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *