In vizor

Unde sunt rapoartele financiare ale Federatiei Share?

Protocolul incheiat intre municipalitate si Federatia Share in 22 iunie 2013 arata ca Federatia care manageriaza proiectul Capitala Europeana a Tineretului are obligatia sa “furnizeze trimestrial rapoarte narative si financiare referitoare la procesul de pregatire si de implementare a programului”. Asta ar insemna la un simplu calcul sase astfel de rapoarte pana acum. Rapoarte din care orice cetatean al Clujului ar putea afla cum s-au gestionat fondurile si in ce stadiu se afla proiectul. Numai ca rapoartele s-au transformat in informari, chiar si saptamanale, conform reprezentatilor Federatiei Share, si se pare ca sunt mai bine pazite decat testoasele lui Emil Boc.

“Federatia SHARE a informat continuu municipalitatea clujeana, cu o frecventa mai mare decat trimestriala, despre activitatea desfasurata, incluzand aspectele financiare. In prima etapa a proiectului, incepand cu anul 2013, raportarile au fost transmise catre municipalitate saptamanal, iar pe masura ce activitatea s-a intensificat, am realizat aceste informari lunar. Totodata, aspectele financiare legate de activitatea Federatiei SHARE au fost si sunt in continuare comunicate municipalitatii prin proiectele pe care le-am depus spre finantare sau co-finantare, care includ si detalii despre bugetele fiecarui proiect si prin decontarile periodice pe care, conform legii, Federatia SHARE le efectueaza. In privinta aspectelor financiare, mentionam in acest context faptul ca am transmis informari inclusiv privind contactele si discutiile cu potentiali sponsori, atat la nivel de relatii de baza cat si cu privire la avansarea negocierilor si prospectarea unor noi posibilitati”, arata Diana Apan, purtatorul de cuvant al Federatiei.

Cand vine vorba de consultarea acestor rapoarte/informari situatia se complica. Functionarii Primariei se codesc si dupa cateva ore reusesc sa ne dea un raspuns extrem de edificator:

“Am transmis solicitarea pe care ne-ati adresat-o directiei care gestioneaza relatia cu Federatia Share, in vederea formularii unui raspuns”, este declaratia Biroului Mass-media.

Transparenta nu a fost niciodata punctul forte al municipalitatii, chiar daca este vorba de informatii de interes public. Se pare ca nu s-a dorit transparenta proiectului inca de la inceput, din 2013, cand s-a votat incheierea protocolului in sedinta extraordinara a Consiliului Local. Atunci, consilierul Claudia Anastase, propunea doua amendamente, prin care fiecare document justificativ al achizitiilor si platilor facute de Federatia Share sa fie facute publice pe site-ul Primariei Cluj-Napoca.

“Dupa punctul 2.5 al Protocolului, ar dori introducerea punctului 2.6, in cadrul Capitolului  Obiectul Protocolului, care sa aiba urmatorul continut: fiecare finantare si fiecare document justificativ al operatiunilor de achizitie si plata, efectuate in baza prezentului Protocol, vor fi prezentate pe site-ul Primariei municipiului Cluj-Napocasa prezinte pe site-ul primariei documentele justificative in maxim zece zile de la efectuarea operatiunilor, precum si foaia de parcurs in derularea proiectului

Ambele amendamente au cazut cu doar 11 voturi pentru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *