Afacerea zilei

Povestea lui Calin Vaduva, unul dintre cei mai low profile si influenti oameni din IT-ul clujean

Calin Vaduva este fondatorul colosului Fortech, membru al Clusterului IT clujean, cu peste 10 ani de experienta in dezvoltarea de software, una dintre cele mai mari companii de outsourcing, cu cea mai rapida si constanta crestere din regiune.

„Suntem o firma de outsourcing, nu lucram pe piata romaneasca, nu ne intereseaza promovarea pe piata romaneasca, decat, cel mult, pentru recrutare. Dar suntem o companie romaneasca. Tot ce am investit, am investit aici. Peste 1000 de oameni au trecut pe la noi, oameni care au lucrat aici, care au facut internship si care s-au dezvoltat profesional”, spune Calin Vaduva.

La cei 43 de ani ai sai, antreprenorul clujean a trecut prin multe experiente, pe care le-a privit intotdeauna ca pe niste oportunitati, nu ca pe niste piedici.

„Am terminat Comunicatiile in `95. Perioada respectiva a fost destul de dificila. Am lucrat in IT. In `96, mi s-a oferit posibilitatea sa lucrez un an in Grecia, unde am invatat foarte multe. Contractul era, initial, pe 6 luni, dar mi s-a reinnoit. Am lucrat intr-o echipa de top si am deprins multe abilitati utile. Dupa un an, m-am intors in tara, desi as fi putut sa raman. Ofertele nu-mi lipseau. M-am intors la facultate si am scris o carte despre programare Java. Cartea nu m-a ajutat foarte mult financiar, nici salariul de la Universitate nu era grozav. Predam, am inceput si doctoratul, dar cheltuielile nu erau mici si venise pe lume si copilul”, isi aminteste Calin Vaduva.

„Sansa mea a fost o firma din Japonia, care m-a recrutat. Era o echipa de 5 oameni de top. Am lucrat cu cei mai buni, adunati din toata lumea, si am avut ce invata de la ei. Lucram cand aici, cand in Japonia si era foarte mult de lucru, timpul nu ne ajungea niciodata. Din fericire, dupa o luna, s-a decis cresterea echipei la 15 oameni. Erau oameni extraordinari, adusi de peste tot, din Ungaria, Polonia”, continua Vaduva.

Debutul in antreprenoriat

Dupa incheierea proiectului cu japonezii, specialistul in IT a decis sa fructifice experienta acumulata si sa deschida prima afacere, in parteneriat. Proiectul s-a numit Art Net si era prima firma de software clujeana, care a mers promitator, pana a dat faliment partenerul principal.

„Ne-am despartit si, cu o parte dintre actionari, am pornit Fortech-ul. Cine spune ca stia dinainte ce si cum sa faca, ca a aflat din carti sau de la televizor, se inseala. E doar un good feeling, multa munca si perseverenta”, spune omul de afaceri.

Proiectul Fortech a demarat in decembrie 2003. Timp de un an, lucrurile au mers bine, firma a inceput sa creasca. Au invatat din greselile trecutului si au incercat sa nu se mai bazeze pe un singur partener.

„Cea mai mare durere, pentru un antreprenor, este sa fie nevoit sa dea afara oameni. In 2005, din 80 de oameni, au mai ramas 30-40 implicati in proiecte, dar noi am continuat cu toata echipa. Eram de fata cand a cazut bursa NASDAQ. Au fost vremuri foarte grele, dar nu ne-am dat batuti”, isi aminteste Calin Vaduva.

Din martie 2009, Fortech se situeaza pe un trend ascendent. Piata este in continua crestere, iar, cu un portofoliu de clienti multumiti si de proiecte realizate cu succes, firma avea acum ce sa arate unui potential client.

„Cel mai dificil era sa invingem prejudecatile ca cineva din Romania n-ar putea fi demn de incredere. Dar am avut niste relatii pe care mi le-am pastrat, oameni care ma stiau si ma apreciau. Probleme intotdeaua apar, dar am reusit sa le gasim solutii. A fost o perioada de executie organizata si perseverenta. Am o echipa extraordinara, careia i-am acordat intotdeauna incredere si nu m-a dezamagit”, se mandreste managerul Fortech.

Despre visele sale din tinerete si despre importanta si relevanta unei diplome, Calin Vaduva spune:

„Marturisesc ca mi-ar fi placut sa raman la catedra, sef de lucrari, profesor la universitate mi-ar fi placut sa fiu, sau sa merg la academie, pe research, dar nu puteam trai din asta. Lucram 12-14 ore pe zi. `93-`94 a fost, pentru mine, cel mai crunt an. Mergeam la universitate pe jos, pentru ca nu aveam bani de bilet. Asa ca am fost nevoit sa las deoparte doctoratul o vreme si sa incerc sa fac bani.”

„In 2007-2008, mi-am dat seama ca nu ajunge sa am cunostinte teoretice. BCR si OMV ofereau un program de burse sustinut de Ziarul Financiar si eu am aplicat si am castigat o bursa, care mi-a oferit o perspectiva cu totul noua asupra managementului in IT. Doctoratul mi-a dat o directie, am reusit sa inteleg ce inseamna globalul in business si m-a fortat sa iau decizii si sa invat sa deleg. MBA-ul m-a ajutat sa-mi deschid perspectivele in afacere”, spune antreprenorul roman.

 „In IT, iti trebuie doar un calculator, vointa si determinare”

„Lucrurile incepusera sa se dezvolte prin `94 in Romania, cu oameni care fusesera plecati in strainatate. Erau, pe atunci, multi freelanceri, o perioada de inceput, in care o firma cu 30 de angajati era considerata o firma mare. In 2001, noi nu aveam atata knowledge. Dar am avut sansa ca Art Net-ul sa colaboreze cu un client care obtinuse o finantare”, spune Calin Vaduva.

Fondatorul Fortech e de parere ca am putea imparti perioada de dezvoltare a IT-ului in 3 etape: din 1995 pana in 2003 s-au creat premisele, din 2003 pana in 2011 au aparut si au inceput sa se dezvolte multe firme de IT, iar, dupa 2011, s-au creat outsourcing-urile.

„In ziua de azi, e o problema mare pe piata internationala. America, Germania duc lipsa de ingineri, din toate domeniile. E greu de recrutat ingineri specializati, pentru ca baza de recrutare scade, in conditiile unei competitii tot mai crescute. Bancile sunt targetate pe IT, business-urile sunt targetate pe IT. Piata care ofera mult de lucru nu e cea de produse, ci de outsourcing, echipele specializate pe un singur client”, e de parere Calin Vaduva.

„Cand fac recutari pentru personal adiacent, asistent manager, de exemplu, sunt surprins sa vad cat de inteligenti sunt oamenii din alte domenii, perfect capabili sa invete un limbaj de programare. Asta le-ar oferi o existenta lipsita de grija zilei de maine.  E o meserie in care poti sa inveti foarte usor, daca ai un background in matematica si niste cunostinte de informatica”, spune CEO-ul Fortech.

Clusterul IT clujean si relevanta lui pe piata

„Cred in ideea de Cluster IT. Ceea ce ma preocupa pe mine, in acest moment, sunt resursele umane si lobby-ul fata de Guvern. Presiunea mea personala, in Cluster, este orientata spre Resurse Umane. Programul de ajutor in recrutare dezvoltat de Guvern mi se pare depasit. Pe mine ma afecteaza competitia neloiala, prin care concurenta beneficiaza de facilitati fiscale. E vorba, in special, de companiile multinationale, care sunt sustinute de administratia centrala. Noi ne recrutam oamenii de aici. Profitul nostru se reinvesteste tot aici”, mai spune Calin Vaduva.

„Cu cat ajungi la un nivel mai inalt de profesionalism, cu atat e nevoie de mai multa munca”

Fortech are astazi 360-370 de oameni. Lunar, se angajeaza 20 de oameni noi. Mediul de lucru este unul propice dezvoltarii personale, iar feed-back-urile angajatilor si ale fostilor angajati sunt pozitive.

„Sediul acesta nu este o investitie foarte profitabila. Ar fi fost mai rentabil sa inchiriem o cladire cu toate facilitatile, dar ne-am dorit sa oferim angajatilor un cadru care sa le permita sa isi desfasoare in cele mai bune conditii munca si sa beneficieze si de dezvoltare personala. Am investit 3 milioane si jumatate de euro in aceasta cladire. Avem spatii de relaxare la fiecare etaj, mese de biliard, terase cu panorama, loc de luat masa”, spune actionarul majoritar de la Fortech.

Proiecte comunitare, tabara de vara pentru liceenii pasionati de IT

„Viziunea mea a fost intotdeauna legata de resurse umane si de dezvoltare. In vara aceasta, am demarat un proiect intitulat HiSchool Traning, un proiect-pilot dezvoltat in colaborare cu Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin care oferim suport si sponsorizare, dar si know-how”, spune Calin Vaduva.

Incepand cu data de 22 iulie, pana in 15 septembrie, elevii de liceu sunt invitati sa participe la o serie de workshop-uri practice, la sediul Fortech, tinute de o echipa de traineri din compania de IT si profesori de informatica. Scopul acestor ateliere este sa ii familiarizeze pe liceeni cu ce presupune o cariera in IT: software developer, software tester, business analyst, project manager, dar cuprinde si sesiuni tehnice: programare OOP, baza de date, sesiuni introductive de programare web (HTML, CSS) sau grafic design, cat si activitati menite sa dezvolte abilitatile de planificare, organizare si lucru in echipa.

Planuri de viitor

„Mi-am dorit intotdeauna sa am o stabilitate si o continuitate in business. Ceea ce s-a intamplat in 2003, cand am fost nevoit sa inchid firma, a fost un soc pentru mine. Sa tii in frau 360 de oameni nu e greu, pentru ca sunt oameni inteligenti, care au anumite expectante. Noi ne-am facut treaba, ne-am tinut promisiunile, atat fata de clienti, cat si fata de angajati. Am lucrat mult in domeniul de dezvoltare soft. Pe creatie, ai nevoie de o alta logistica, promovare, etc”, spune antreprenorul clujean.

Un produs nou, pe care Fortech l-a dezvoltat si care urmeaza sa fie lansat online, este vreau-ceva.ro, o idee de brokeraj de servicii. Producatorii spun despre el ca nu e ceva nou, dar e inovativ pe partea de executie.

„Pe plan personal, incerc sa compensez aspectele pe care le-am neglijat in familie, din cauza jobului care imi acapareaza timpul. Chiar si in concediu, tin legatura cu firma, trec zilnic cateva ore pe aici. E o adrenalina care iti place. Mi-as dori sa ma ocup mai mult de inot si vreau sa avem un produs care sa aiba succes”, marturiseste fondatorul Fortech.

Sursa foto: Fortech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *